Skip to content

Hem Jobbade du under sommaren? Kontrollera dessa saker för att få ut så mycket som möjligt av det

Jobbade du under sommaren? Kontrollera dessa saker för att få ut så mycket som möjligt av det

Ämnen

  • Arbetskontrakt
  • Arbetsrätt
  • Lön
  • Rättshjälp

Många skaffar sig värdefull erfarenhet och extrainkomster via sommarjobb under studietiden. När anställningen upphör bör du kontrollera att du har fått ut all lön och semesterersättning som du har tjänat in och be om ett arbetsintyg.

1. Kontrollera din sista lön och semesterersättning

Se till att du får ut all lön och semesterersättning som du har tjänat in när din anställning upphör. Du bör läsa igenom din sista lönespecifikation noggrant så snart du får den. Är alla dina timuppgifter korrekta?

I princip tjänar varje anställd in semester under sin anställning. Detta är ofta fallet vid sommarjobb. Semesterledigheten tas dock vanligen inte ut under sommarjobbet, utan betalas ut som semesterersättning när anställningsförhållandet upphör. Kontrollera detta i din senaste lönespecifikation. Inom vissa branscher kan semesterersättningen betalas i samband med lönen. I så fall ska den semesterersättning som betalats ut framgå av alla dina lönespecifikationer.

Om du upptäcker felaktigheter i den utbetalda lönen bör du genast ta upp saken med din arbetsgivare. Det är alltid lättare att rätta till felaktigheter och oklarheter så snart som möjligt.

Tutustu tarkemmin palkka-asioihin >> 

Läs mer om semester >>

2. Behåll arbetsdokumenten 

Spara alla lönespecifikationer och anställningshandlingar för eget bruk. Du kan behöva dem t.ex. för skatteändamål eller om du ansöker om studiestöd eller arbetslöshetsersättning.

3. Behåll ditt medlemskap i arbetslöshetskassan i kraft

Om du anslöt dig till arbetslöshetskassan när du började sommarjobba ska du behålla ditt medlemskap även om sommarjobbet upphör och du fortsätter studera. Under sommarjobbet har du samlat på dig arbetsvillkor, som är en av förutsättningarna för att få inkomstrelaterad dagpenning. Under dina framtida anställningar, t.ex. deltidsarbete eller nästa sommarjobb, fortsätter du att samla på dig arbetsvillkor. När du är medlem i arbetslöshetskassan kommer du att räkna allt arbete du har utfört mot arbetsvillkoret och vara berättigad till utkomststöd.

Hösten 2024 kommer arbetsvillkoret att förlängas på grund av den aktuella lagändringen. Det är därför ännu viktigare än tidigare att du behåller det medlemskap du påbörjat.

Läs mer på YTK Arbetslöshetskassans webbplats >>

4. Spara lönen om möjligt

Om du har tjänat bra under sommaren kan du överväga att spara en del av din inkomst för framtida utgifter eller oväntade kostnader. Det kan hjälpa dig att hantera din ekonomi under studietiden.

5. Be om feedback och arbetsintyg 

Be om ett utvärderingssamtal med din arbetsgivare i slutet av sommarjobbet. Då får du värdefull utvärdering av ditt arbete, dina färdigheter och dina styrkor. Det hjälper dig också att utveckla dina färdigheter inför framtiden.

När anställningsförhållandet upphör har arbetstagaren också rätt att på begäran få ett skriftligt arbetsintyg. Det lönar sig alltid att be om ett sådant, eftersom det säkert kan vara till nytta när du söker andra jobb i framtiden.

I det så kallade korta arbetsintyget anges endast anställningsförhållandets längd och de arbetsuppgifter som utfördes. I det fullständiga intyget anges också orsaken till avslutandet av arbetsförhållandet och arbetsgivarens bedömning av den anställdes arbetsförmåga och uppförande. Arbetsgivaren får inte utfärda ett fullständigt arbetsintyg till en anställd om inte den anställde uttryckligen begär det.

De bedömningar som ska antecknas i intyget måste vara sanningsenliga. Observera dock att du inte har rätt att få ett annat intyg, även om arbetsgivarens bedömning inte är till din fördel.

6. Fråga en referensperson för din framtida jobbsökning

Om ditt anställningsförhållande har fungerat bra kan du fråga din förman om han eller hon kan vara din referens i framtiden, utöver arbetsintyget. En referensperson är någon som du kan hänvisa till en potentiell ny arbetsgivare. I rekryteringsskedet kan de, med ditt samtycke, ringa din referensperson för att fråga vilken typ av medarbetare du är. Referenten kan berätta om dina färdigheter, dina styrkor och de jobb du har gjort.

Tacka din arbetsgivare och dina kollegor för sommarjobbet. Goda relationer kan öppna dörrar till framtida jobbmöjligheter och referenser.

 7. Reflektera över och använd det du lär dig på jobbet

De kunskaper och erfarenheter du får från ditt sommarjobb kommer säkert att vara till nytta för dina studier och din framtida karriär. Anteckna vilka uppgifter du har utfört och vilken positiv feedback du har fått. Ta fram dem senast nästa gång du söker jobb och skriver en jobbansökan.

8. Ge dig själv tid att återhämta dig

Att kombinera sommarjobb och studier kan vara överväldigande. Om möjligt, ge dig själv tid att vila och återhämta dig innan du påbörjar dina studier. När du är utvilad kan du börja den nya terminen utvilad och motiverad.


Trygghet för ett arbetsliv som ser ut som ditt eget

Behöver du information eller juridisk rådgivning om situationer som du kan ställas inför i arbetslivet, till exempel jobbsökning, anställningsfrågor och lön?

Kolla in vår Arbetslivsguide!!