Skip to content

Hem Arbetslöshet kan vara en ny början

Arbetslöshet kan vara en ny början

Ämnen

  • Arbetslöshet
  • Jobbsökande
  • Personberättelse

I slutet av augusti lanserade vi kampanjen ”Arbetslöshet är hårt arbete”. Ett av syftena är att ge arbetssökande en mer human grund att stå på som öppet arbetslös arbetssökande.

Våra medlemsundersökningar visar att arbetslöshet kan vara en utmanande tid på många sätt. Till exempel är arbetslöshet förknippat med skam och många känner att de måste rättfärdiga sin status.

Lyckligtvis finns det en del positiva erfarenheter och vi bad våra medlemmar att dela med sig av dessa som en del av vår kampanj. Vi fick in ett stort antal svar på vår enkät. Tack för alla era kommentarer – vi har läst dem noggrant!

Möjlighet till förändring

Svaren tyder på att arbetslöshet är en fas i livet som kan ge oväntade möjligheter. Även om det kan verka utmanande till en början har många människor hittat en ny riktning i sina liv under arbetslösheten. Arbetslöshet kan till och med vara en vändpunkt.

”Lyckligtvis gick jag utanför min bekvämlighetszon och hittade ett jobb där jag verkligen känner att jag gör något meningsfullt. När man vågar kika runt hörnet kan man bli överraskad”, säger en respondent.

”Att vara arbetslös är en möjlighet att öppna nya dörrar och utveckla sig själv. Som arbetslös kan man se arbetsmarknaden i ett nytt ljus och hitta en ny riktning i livet. Det är en chans att återupptäcka sig själv!”

För vissa respondenter har arbetslösheten gett dem tid att stanna upp och fundera över vad de verkligen vill göra med sina liv. Arbetslösheten har gjort det möjligt att göra stora karriärförändringar.

”Efter den första chocken över att vara arbetslös ser jag det som en möjlighet att styra om min karriär lite, mer mot det jag verkligen vill arbeta med.”

”Arbetslösheten har öppnat mina ögon för vad jag fortfarande vill göra, ett språng mot något nytt.”

”Arbetslösheten har möjliggjort personlig, känslomässig återhämtning och förankring.”

Mod och nya färdigheter hjälper dig att gå vidare

I vår undersökning berättade en del av de svarande om frustrerande erfarenheter av att söka jobb, bland annat åldersdiskriminering. Flera hade dock försökt vända dessa svårigheter till en situation som alla kunde vinna på.

Respondenterna betonade vikten av initiativförmåga och en aktiv inställning. Många har hittat ett nytt jobb tack vare dessa egenskaper. 

”Jag var modig nog att be om ett jobb i en butik, trots att jag inte visste om de ens sökte personal (…) Nu har jag jobbat där i ett par år på fast basis. Det lönade sig att vara proaktiv.”

”Det faktum att jag ser mig själv som arbetssökande snarare än arbetslös gör att jag känner mig mer positiv.”

Respondenterna lyfte också fram vikten av att utveckla sina färdigheter och lära sig nya saker. Det är just arbetslöshetsperioden som har gjort det möjligt för dem att skaffa sig nya färdigheter och växa personligen. Att stärka sina digitala färdigheter har till exempel varit ett sätt att förbereda sig för framtiden.

”Jag har lärt mig många nya saker under arbetslösheten.”

”Identifiera mina egna styrkor och arbeta med utvecklingsområden. Att stärka min självkänsla.”

Så även om det finns en hel del ångest förknippad med arbetslöshet, visar vår undersökning att arbetslöshet också kan vara en möjlighet till en nystart. Arbetslöshet kan vara en möjlighet att lära sig, växa och hitta en ny riktning i livet.

”Arbetslöshet är inte ett slut, det är en möjlighet till en ny början”, sammanfattade en av de svarande.

På YTK vill vi framför allt hjälpa våra medlemmar i deras jobbsökande och betona att arbetslöshetsperioder också är relevanta rader i ett CV. Läs mer om vår kampanj Arbetslöshet är hårt arbete och ta del av de verktyg vi erbjuder våra medlemmar för att hjälpa dem att hitta ett nytt jobb.