Skip to content

Hem Ett föränderligt arbetsliv återspeglas i utnyttjandet av utbildnings­utbudet – AI tog täten från Excel i medlemmarnas onlinebibliotek

Ett föränderligt arbetsliv återspeglas i utnyttjandet av utbildnings­utbudet – AI tog täten från Excel i medlemmarnas onlinebibliotek

Ämnen

  • Jobbsökande
  • Kunskapsutveckling

Rekordmånga av YTK Arbetslivs medlemmar var intresserade av nya kunskaper och färdigheter, särskilt artificiell intelligens, under 2023. Flera tusen nya användare registrerade sig i Arbetslivets online-utbildningsbiblioteket och tiotusentals visningar av utbildningsinnehåll. Många människor funderar nu på hur artificiell intelligens påverkar arbetet, till exempel.

Flera tusen nya användare registrerade sig under 2023 i YTK Arbetslivs online-utbildningsbibliotek, som ingår i medlemsförmånerna. Bibliotekets innehåll visades nästan 30 000 gånger.

”Den senaste tiden har det talats mycket om arbetslivets omvandling och den artificiella intelligensens inverkan på arbetet, till exempel. Det kanske är talande att excel, som länge var det mest populära utbildningsinnehållet, föll till andra plats när AI-utbildningar tog förstaplatsen. Förra året undrade många människor, oavsett bransch, hur deras arbete kommer att se ut i framtiden och hur de kan använda sig av AI”, säger Ilona Kangas, direktör för arbetslivet vid YTK.

De kanske också funderar på sina egna färdigheter – vilken typ av färdigheter kommer jag att behöva i framtiden och hur kan jag utveckla dem?

”Vårt mål är att ge alla förutsättningar att ta hand om sin egen anställningsbarhet. Det är bra om arbetsgivarna tar ansvar för sina anställdas kompetens, men vi uppmuntrar också var och en att som individ vara aktivt nyfiken. Arbetslösa har till exempel inte samma möjligheter till utbildning som anställda, men å andra sidan är det de som ska hålla jämna steg med det föränderliga arbetslivet. Därför vill vi erbjuda alla våra medlemmar utbildning av hög kvalitet”, säger Kangas.

Det webbaserade utbildningsbibliotek som YTK Arbetsliv erbjuder sina medlemmar har producerats av Eduhouse, en leverantör av digitala utbildningslösningar. Hela innehållet, dvs. tusentals utbildningar, är tillgängligt för YTK Arbetslivs medlemmar för obegränsad användning mot en årlig medlemsavgift på 24 euro.