Huijarit iskevät yhä taitavammin – Näin tunnistat epäilyttävän viestin
Artikkeli

Aiheet
- YTK
Huijausyrityksistä ja kalasteluviesteistä puhutaan paljon, mutta huijauksien suuri määrä kertoo kuitenkin siitä, että niitä on usein vaikea tunnistaa. Huijausviestin tunnistaminen on tärkeä taito, jota jokainen meistä tarvitsee, muistuttaa YTK Työttömyyskassan tietoturvapäällikkö Matti Laakso.
Kuinka tavallisia huijausyritykset ovat?
”Eri organisaatioiden nimissä tehdyt huijausyritykset ovat hyvin yleisiä. Suomalaisilta huijataan vuosittain kymmeniä miljoonia euroja. Karkeasti ottaen raha onkin huijaamisessa aina taustalla varsinkin silloin, kun se kohdistuu yksityishenkilöihin. Yrityksiin tai organisaatioihin kohdistuvissa huijauksissa kalastellaan myös käyttöoikeuksia järjestelmiin.”
Miten YTK pyrkii estämään sen nimissä tehtäviä huijausyrityksiä?
”Meillä on lähtökohtaisesti hyvin korkea vaatimustaso tietoturvalle. Kehitämme tietoturvaamme jatkuvasti. Myös henkilöstön kouluttaminen on olennaista. Kun meille ilmoitetaan huijausviestistä, se puretaan palasiksi ja koulutamme henkilöstöä case-esimerkkien ja oikeiden tapausten avulla.
Käytännössä organisaatioilla on kuitenkin vain vähän keinoja estää niiden nimissä lähetettäviä huijausviestejä, koska rikollisilla on monia tapoja toteuttaa huijausyrityksiä. Huijausyrityksiä on mahdotonta estää kokonaan.”
Mitä kannattaa tehdä, jos epäilee YTK:n nimissä lähetettyä viestiä väärennetyksi?
”Ole meihin heti yhteydessä OmaYTK:n kautta tai esimerkiksi soittamalla, jos sinulla herää epäilys viestin aitoudesta. Tarvitsemme myös jonkunlaisen todisteen viestistä, jotta voimme selvittää asiaa. Esimerkiksi kuvakaappaus tai valokuva auttaa meitä arvioimaan, onko viesti tullut oikeasti meiltä vai onko kyseessä huijausyritys.”
Saitko epäilyttävän viestin? Kiinnitä huomiota näihin asioihin:
- Tunnistatko viestin lähettäjän?
- Odotatko tällaista viestiä juuri tältä lähettäjältä?
- Yritetäänkö viestissä vedota sinuun tai luvataanko viestissä merkittävää hyötyä?
- Edellytetäänkö viestissä kiireellisiä tai pakollisia toimenpiteitä?
- Millaisia linkkejä viestissä on?
- Millaisia liitteitä viestissä on?
- Onko viesti jäänyt roskapostisuodattimeen?
Varmista, että omissa laitteissasi, kuten tietokoneessa tai puhelimessa on kaikki päivitykset ajan tasalla. Näiden avulla voit suojautua haitallisia liitteitä ja muita tietoturva-aukkoja vastaan. Varmista myös, että kaikissa laitteissasi on virustorjunta, joka pyrkii ottamaan kiinni haitalliset tiedostot.
Toimi näin, jos epäilet tai huomaat tulleesi huijatuksi:
- Pohdi mitä tietoja olet antanut. Missä ja milloin annoit tiedot?
- Ole heti yhteydessä siihen tahoon, josta viesti tai yhteydenotto on väitetysti tullut.
- Antamiesi tietojen perusteella sinun voi olla syytä olla yhteydessä myös muihin tahoihin. Jos olet antanut esimerkiksi luottokorttisi tiedot, ole heti yhteydessä pankkiisi. Jos olet antanut henkilötunnuksesi, katso ohjeet Suomi.fi:n tietovuotojen oppaasta.
- Älä jää odottelemaan. Tilanteessa on tärkeää toimia mahdollisimman nopeasti.
On tärkeää muistaa, että kuka tahansa voi tulla huijatuksi. Se on inhimillistä ja tapauksia on paljon joka vuosi. Usein vahingot tapahtuvat, kun on kiirettä, väsymystä tai stressiä.
Asiasta on hyvä puhua tuttavien tai vaikka perheenjäsenen kanssa. Huijatuksi tulemista ei kannata hävetä. Puhuminen lisää muiden tietoisuuttaa tapauksista ja muistuttaa siitä, että on tärkeää olla tarkkana.