Tarttuako päättämissopimukseen vai ei? Juristi tarjoaa konkreettista apua ja tukea
Artikkeli
Aiheet
- Lakikaveri
- Työoikeus
Työnantaja oli heikentämässä työsuhteen ehtoja ja tarjosi vaihtoehdoksi päättämissopimusta. Epävarmassa tilanteessa työntekijä sai tärkeää apua ja tukea Lakikaveri-palvelun juristilta.
Mistä kyse?
Muutosneuvotteluiden (ent. yt-neuvottelut) jälkeen työnantaja oli heikentämässä työntekijän työsuhteen ehtoja yksipuolisesti. Ennen muutosneuvottelujakaan työntekijän työtehtävät eivät olleet ihan vastanneet sitä, mitä työsopimuksessa oli sovittu. Työsuhteen ehtojen heikentymisen vaihtoehtona työnantaja tarjosi työntekijälle päättämissopimusta.
Miten ratkesi?
Työntekijä oli epävarma, mitä hänen kannattaisi tällaisessa tilanteessa tehdä, joten hän otti yhteyttä YTK Työelämän Lakikaveri-palveluun. Juristin kanssa hän kävi läpi erilaisia vaihtoehtoja. Samalla käytiin läpi myös se, että työnantajalla ei olisi ollut perusteita irtisanoa työntekijää.
Juristi keskusteli työntekijän kanssa asioista, joita päättämissopimusta solmittaessa tulee ottaa huomioon ja mihin sopimuksella voi olla vaikutusta. Lakikaveri-juristi myös tarkisti itse kyseisen päättämissopimuksen.
Tarkan kokonaisharkinnan jälkeen työntekijä päätti, että työsuhde päätettäisiin osapuolten keskinäisellä sopimuksella eli päättämissopimuksella. Jäsen sai varsin kohtuullisen korvauksen, jonka turvin hän saattoi rauhassa etsiä uutta työpaikkaa.
Juristin kommentti:
”Päättämissopimukset ja niihin liittyvät kysymykset ovat säännöllisesti esillä Lakikaveri-palvelussa. Juristin kanssa voi keskustella tilanteesta ja juristi voi myös tarkistaa päättämissopimuksen sisällön. Jos työsuhteen päättäminen on riitautunut, autamme myös työntekijää laatimaan sovintosopimuksia.”
Huom! Jos saat työsuhteen päättyessä sinun ja työnantajasi sopimukseen perustuvan erokorvauksen, voi tällä olla vaikutuksia mahdollisuuksiisi saada työttömyysetuutta. Muista siis selvittää etukäteen myös työttömyyskassasta, mitä vaikutuksia päättämissopimuksella on.
Lakikaveri
EsimerkkitapausEsimerkit perustuvat Lakikaveri-palvelussa selvitettyihin oikeisiin tapauksiin. Tarinan julkaisuun on saatu jäsenen lupa tai sitä on muutettu siten, ettei jäsentä tai työnantajaa ole mahdollista tunnistaa.