Skip to content

Studieledighet

En studieledig arbetstagare har rätt få befrielse från arbetet på grund av studier. En förutsättning för studieledighet är att studierna är underställda offentlig tillsyn, facklig utbildning som avtalats separat i kollektivavtalet eller utbildning som är avsedd för lantbruksföretagare. Rätten till studieledighet grundar sig på lagen om studieledighet.

Rätt till studieledighet

Du kan ta ut upp till två års studieledighet under en femårsperiod om du har arbetat för samma arbetsgivare under en eller flera perioder om minst ett år. Om anställningsförhållandet har varat i minst tre månader är det maximala antalet dagar med studieledighet fem.


Studieledigheten kan också delas upp i flera perioder eller delas upp så att arbetstagaren arbetar en del av dagen och är ledig en del av dagen. Rätten till studieledighet gäller inte för studerande inom läroavtalsutbildningar.

Ansökan och finansiering av studierna

Arbetstagaren ska ansöka om studieledighet hos arbetsgivaren. Ansökan ska göras skriftligen till arbetsgivaren senast 45 kalenderdagar innan studierna inleds om studieledigheten varar mer än fem arbetsdagar. Om inte annat avtalats mellan parterna i arbetsavtalet kan en begäran om studieledighet på högst fem arbetsdagar göras muntligen eller skriftligen minst 15 kalenderdagar innan studieledigheten börjar.

Begäran ska innehålla: datum för studierna och studieledigheten, utbildningens och studiernas form och syfte, utbildningsinstitution eller annan anordnare, om det är en fortsättning på utbildning som påbörjats under en tidigare studieledighet samt godkänd studieplan för självstudier på heltid.

En arbetstagare som är studieledig har inte rätt till lön. Kollektivavtalet eller parterna kan ha avtalat annorlunda om utbetalning av lön under studieledigheten. Vuxenutbildningsbidraget som betalas av Sysselsättningsfonden är avsett att stödja självständig utbildning av vuxna.

OBS! Lagen om avskaffande av vuxenutbildningsförmåner trädde i kraft den 1.6.2024.

Detta innebär att du inte längre har rätt till vuxenutbildningsstöd för studier som inleds hösten 2024 eller senare.

Läs mer om effekterna av avskaffandet på Sysselsättningsfondens webbplats >>

Uppskov eller avbrytande

Arbetsgivaren kan skjuta upp studieledigheten, om beviljandet av studieledighet under den tid som avses i ansökan skulle medföra kännbar olägenhet för arbetsgivarens verksamhet. Studieledigheten kan skjutas upp med högst sex månader åt gången eller till början av följande utbildningstillfälle, om utbildningen upprepas med längre mellantider än sex månader. Arbetsgivaren kan skjuta upp studieledigheten högst två gånger i följd om företaget regelbundet har minst fem arbetstagare.

Arbetstagaren kan genom anmälan skjuta upp studieledighet som pågår mer än fem dagar, om detta inte medför kännbar olägenhet för arbetsgivaren. Uppskov med studieledighet som arbetstagaren gjort kan sökas för högst ett år i sänder och ansökan ska göras skriftligen. Arbetsgivaren ska underrättas minst två veckor innan studieledigheten börjar, om arbetstagaren inte vill utnyttja den studieledighet som hen har beviljats.

En anställd kan avbryta studieledigheten och återgå till arbetet om studieledigheten beviljas för mer än 50 arbetsdagar. Arbetstagaren ska skriftligen meddela arbetsgivaren om avbrottet senast fyra veckor innan han eller hon återvänder till arbetet.

Arbetsgivaren är inte skyldig att återanställa en arbetstagare som har avbrutit sin studieledighet förrän anställningen av en ersättare som har anställts för hans eller hennes studieledighet kan avslutas på lagligt sätt. Kortare studieledigheter (50 dagar eller mindre) kan inte avbrytas.

Anställningsförhållande under och efter studieledigheten

Under studieledigheten fortsätter anställningsförhållandet som normalt, men den anställde har inte rätt till lön. Den anställde tjänar in semester för upp till 30 dagars studieledighet under semesteråret (1.4–31.3) om den anställde återgår till arbetet direkt efter ledigheten. Den anställde har dock rätt att återgå till sin tidigare eller motsvarande tjänst efter studieledigheten.

Arbetsgivaren får inte säga upp en arbetstagare på grund av att han eller hon har ansökt om eller tagit ut studieledighet. Studieledighet utgör dock inte hinder för uppsägning om det finns laglig grund för uppsägning. Detta innebär t.ex. att personalneddragningar som överenskommits i samband med omställningsförhandlingar kan gälla även för studielediga arbetstagare.