Skip to content

Hem Arbetslivsguide Arbetsavtal Konkurrensförbudsavtal

Konkurrensförbudsavtal

Ett konkurrensförbudsavtal är ett avtal mellan en arbetsgivare och en anställd som begränsar den anställdes rätt att byta till ett konkurrerande arbete eller bedriva konkurrerande verksamhet efter det att anställningsförhållandet har upphört. Avtalet kan till exempel föreskriva att den anställde inte får arbeta i samma verksamhet eller bli egenföretagare inom samma bransch inom en viss tid efter anställningens upphörande.

Den maximala begränsningsperioden enligt ett konkurrensförbudsavtal kan vara ett år efter anställningens upphörande. Den typiska varaktigheten för ett konkurrensförbudsavtal är sex månader efter anställningens upphörande.

Den anställde är inte bunden av konkurrensförbudet om anställningsförhållandet har upphört av skäl som beror på arbetsgivaren.

​​​​​​​

Krav på synnerligen vägande skäl

Ett konkurrensförbudsavtal ska ingås av synnerligen vägande skäl som har samband med arbetsgivarens verksamhet eller arbetstagarens anställningsförhållande. Ett konkurrensförbudsavtal som ingåtts utan ett sådant skäl är ogiltigt.

Vid bedömningen av om det föreligger ett synnerligen vägande skäl ska hänsyn tas till arten av arbetsgivarens verksamhet och det skyddsbehov som följer av att en företagshemlighet bevaras eller av den särskilda utbildning som arbetsgivaren tillhandahåller arbetstagaren. Vid bedömningen av hur allvarligt skälet är ska hänsyn tas till arbetstagarens ställning och arbetsuppgifter samt andra relevanta faktorer.

Arbetsgivaren ska betala ersättning för den begränsade perioden

Arbetsgivaren är skyldig att kompensera den anställde för den begränsningsperiod som följer av konkurrensförbudet. Denna ersättning måste betalas under begränsningsperioden enligt löneperiodsbasis. Denna betalningstidtabell kan endast överenskommas på annat sätt efter det att anställningsavtalet har upphört att gälla.

Ersättningsbeloppet för begränsningsperioden är 40 % av den anställdes normala lön om begränsningsperioden inte överstiger sex månader. Om begränsningsperioden är längre än sex månader är ersättningen 60 % av den anställdes normala lön.

Avtalsvite kan avtalas

Ett brott mot et konkurrensförbud kan leda till att arbetsgivaren har rätt att kräva skadestånd av den anställde. Det är arbetsgivaren som har bevisbördan för den skada som företaget har lidit och för orsakssambandet mellan skadan och den anställdes brott mot konkurrensförbudet.

Parterna i anställningsförhållandet kan komma överens om ett avtalsvite i stället för skadestånd. Vitesbeloppet får inte överstiga ett belopp som motsvarar den anställdes lön för de sex (6) månader som föregick anställningsförhållandets upphörande. Avtalsvitesklausuler bör undvikas.

Uppsägning av konkurrensförbudsavtal

Arbetsgivaren kan säga upp konkurrensförbudsavtalet under pågående anställningsförhållande. Det kan till exempel bero på att de omständigheter som ledde till konkurrensförbudet har förändrats och att det inte längre finns något behov av att begränsa konkurrensen.

Uppsägningstiden för ett avtal om konkurrensförbud är 1/3 av den begränsningsperiod som överenskommits i avtalet om konkurrensförbud, dock alltid minst två (2) månader. Arbetsgivaren har inte längre rätt att säga upp konkurrensförbudsavtalet när arbetstagaren har sagt upp sig från anställningen.

De som arbetar i en ledande befattning

Konkurrensförbudets maximala varaktighet och avtalsviteets maximala belopp gäller inte för anställda som på grund av sina arbetsuppgifter och sin ställning utför ledningsarbete eller har en självständig ställning som är direkt jämförbar med sådant ledningsarbete. Konkurrensklausuler på upp till ett år kan därför avtalas med anställda i ledande ställning.

Det bör noteras att arbetsavtalslagen inte är tillämplig på verkställande direktörer som inte är arbetstagare i den mening som avses i arbetsavtalslagen. Ett konkurrensförbudsavtal kan därför avtalas friare med VD och det finns ingen skyldighet att till exempel betala ersättning för begränsningsperioden, såvida detta inte uttryckligen avtalas i VD:s kontrakt. Arbetsavtalslagen är i princip inte heller tillämplig på aktieägaravtal.

Notera skillnaden mot förbudet mot konkurrerande verksamhet under anställning

Det är viktigt att skilja mellan ett avtal om konkurrensförbud efter anställningens upphörande och ett avtal om konkurrensförbud under anställningsförhållandet. Enligt arbetsavtalslagen får en arbetstagare under anställningsförhållandet inte bedriva verksamhet som konkurrerar med arbetsgivaren eller utföra arbete som är skadligt för arbetsgivaren.

Detta förbud under anställningsförhållandet är direkt grundat på lag och ett brott mot det kan leda till exempelvis skadeståndsskyldighet och eventuellt avslutande av anställningsförhållandet. Ett konkurrensförbud sträcker sig däremot längre än till anställningsförhållandets upphörande och kräver alltid ett skriftligt avtal och de villkor som beskrivs ovan.

Tips på utbildningar i ämnet

Du kan också lära dig mer om ämnet i onlineutbildningsbiblioteket för arbetslivet, som är en del av dina medlemsförmåner.

Työsopimus ja työsuhteen eri muodot tutuksi

Kom ihåg att för att kunna se Eduhouse utbildningar måste du vara registrerad som användare av online-utbildningstjänsten. Om du ännu inte är registrerad kan du göra det i OMA+ -tjänsten under Webbinarier och utbildningar.