Skip to content

Hem Arbetslivsguide Omställningsförhandlingar Vad ska man göra om man hotas av uppsägning?

Vad ska man göra om man hotas av uppsägning?

På arbetsplatsen brukar information om omställningsförhandlingar väcka en hel del frågor och känslor. Om du är orolig för en eventuell uppsägning eller permittering, läs gärna detta för att få reda på mer om omställningsförhandlingar, varsel, tidpunkt och turordning vid uppsägning. Läs mer om du är orolig för hot om uppsägning eller omställningsförhandlingar!

Det första du bör kontrollera när du hotas av uppsägning eller permittering är om du har rätt till inkomstrelaterad dagpenning. Huvudvillkoret för rätt till arbetslöshetsersättning är att du är medlem i en arbetslöshetskassa och har arbetat 26 kalenderveckor innan du blev arbetslös.

YVid omstänningsförhandlingar ska arbetsgivaren ge besked och relevant information i så god tid att arbetstagarna kan förbereda sig inför förhandlingarna.

Lagen gäller för företag med minst 20 anställda som arbetar på regelbunden basis. Företag med färre än 30 anställda omfattas inte av alla bestämmelser i lagen. Läs mer om omställningsförhandlingar!

Arbetsgivaren måste inleda omställningsförhandlingar om hen planerar att:

  • lägga ned, flytta, utvidga eller minska företaget eller någon del av det, vilket kan påverka personalen
  • inköp av maskiner och utrustning som påverkar personalen
  • förändringar i produktionen av tjänster eller i produktsortimentet som kan påverka den berörda personens ställning
  • förändringar, t.ex. lösningar för affärsutveckling, som påverkar personalen
  • omorganisering av arbetet (arbetsuppgifter, innehåll, organisation) som skulle påverka personalen
  • anlitande av extern arbetskraft (inhyrning eller underentreprenad) som skulle kunna påverka personalen.

Vid övervägande av åtgärder som kan leda till uppsägning, permittering eller deltidsanställning av minst en arbetstagare ska arbetsgivaren senast 5 dagar innan förhandlingarna inleds lägga fram en skriftlig förhandlingsframställning om förändringarna. Av förhandlingsframställningen ska framgå

  • datum och plats för förhandlingarna
  • ett förslag till huvudpunkter i de frågor som skall behandlas under förhandlingarna
  • skälen för de planerade åtgärderna
  • en första uppskattning av antalet uppsagda
  • En redogörelse för de principer som kommer att ligga till grund för fastställandet av vilka som berörs av åtgärderna
  • en uppskattning av den period under vilken uppsägningarna kommer att genomföras

Läs mer om när förhandlingar ska hållas!

Om det rör sig om en anställd sker förhandlingarna mellan den anställde och hans eller hennes chef. Om fler än en anställd berörs företräds de anställda av en representant för personalgruppen. Om fler än en personalgrupp berörs diskuteras frågan vid ett gemensamt möte mellan arbetsgivarens företrädare och företrädarna för de berörda personalgrupperna. Arbetsgivaren och företrädarna för personalkategorierna kan också komma överens om att inrätta en rådgivande nämnd, som skall komma överens om sin sammansättning, mandatperiod och vilka frågor som skall behandlas.

Uppsägningen måste överlämnas personligen. Om detta inte är möjligt får uppsägningen ske per brev eller elektroniskt. Ett sådant meddelande ska anses ha kommit mottagaren tillhanda senast den sjunde dagen efter det att det avsändes.

Om arbetstagaren är på semester får uppsägning per brev eller elektroniskt tidigast verkan dagen efter semesterns slut.

Arbetsgivaren ska på arbetstagarens begäran och utan dröjsmål skriftligen underrätta denne om tidpunkten för avtalets upphörande och om de skäl för uppsägning eller hävning av anställningsavtalet som hen känner till. Läs mer om uppsägning!

Arbetsavtalslagen ger arbetsgivaren och arbetstagaren rätt att avtala om uppsägningstider. De flesta kollektivavtal begränsar dock denna avtalsfrihet. I allmänhet finns det till exempel ingen rätt att avvika från uppsägningstiderna i ett kollektivavtal på ett sätt som är ofördelaktigt för arbetstagaren. Arbetsgivaren och arbetstagaren kan också komma överens om att anställningsförhållandet upphör utan uppsägning, varvid anställningsförhållandet upphör vid utgången av den arbetsdag eller det arbetsskift under vilket uppsägningen gjordes. Uppsägningstiden får inte överstiga sex månader.

Om arbetsgivaren och arbetstagaren inte har kommit överens om någon annan uppsägningstid eller inte är bundna av t.ex. ett kollektivavtal om att iaktta en annan uppsägningstid, tillämpas bestämmelserna i arbetsavtalslagen. Läs mer om uppsägningstider!

Hot om uppsägning eller pågående omställningsförhandlingar – Behöver du mer juridisk hjälp?

Står du inför en omställningsförhandling och vill ha mer information om hur du kan förbereda dig inför den? Lakiruutu kan hjälpa dig.

Logga in på OMA+ och titta på Lakiruutun om omställningsförhandlingar. Där får du bland annat svar på när du ska förhandla, vilken information arbetsgivaren ska lämna och vem som företräder personalen i förhandlingarna.

Uppsägning och avskedande behandlas också i följande delar av Lakiruutu:
Uppsägning av personliga skäl
Prövotidens upphörande
Beslut om avskedande

Se mer i Lakiruutu videona