Tips för början av din karriär
Letar du efter ditt första jobb eller ett sommarjobb? Eller har du redan fått ett jobb och undrar hur det ska gå till? Vi kan hjälpa dig att få en smidig övergång till arbetslivet på många olika sätt. Vi kan ge dig råd om anställningsfrågor och jobbsökning – och inte minst om din inkomsttrygghet!
I början av din karriär kanske du har många frågor i tankarna: vilken typ av arbete vill jag utföra, vilka är mina färdigheter, vilka är mina styrkor och mål? Vilka är mina rättigheter och skyldigheter i anställningsförhållandet? Det är lättare att komma igång med en karriär som passar dig om du lär känna dig själv och dina intressen. Det underlättar också om du förstår spelreglerna och de verktyg som finns för att hjälpa dig att hitta ett jobb.
På den här sidan har vi samlat den information du behöver för att komma igång!
Anställningsinformation är till hjälp i olika situationer i arbetslivet
Ett arbetsavtal bör alltid vara skriftligt. Då är det lättare att visa vad man har kommit överens om.
Hur vet man hur mycket man ska ha i lön för ett jobb? Hur är det med justeringar eller bonusar? Vad kan du göra om du inte får betalt?
Arbetstid är den tid som tillbringas på arbetet och den tid som arbetstagaren är skyldig att stå till arbetsgivarens förfogande på arbetsplatsen. I takt med att arbetslivet har förändrats har nya former av arbetstid vuxit fram.
En anställning kan upphöra t.ex. när en visstidsanställning upphör, genom ömsesidig överenskommelse eller när arbetstagaren säger upp sig.
Första jobbet
I arbetslivet arbetar du enligt vissa principer, lagar och villkor. Att bekanta sig med sina rättigheter och skyldigheter är ett bra sätt att få en så bra start som möjligt på anställningsförhållandet, både för sig själv och för arbetsgivaren.
Kom ihåg dessa:
- Gör alltid upp ett skriftligt anställningsavtal där ni kommer överens om anställningsvillkoren
- Be om en ordentlig och adekvat introduktion till ditt nya jobb
- Gå med i en arbetslöshetskassa för att kvalificera dig för utkomststöd
- Kontrollera din lönespecifikation och eventuell semesterlön
Visstidsanställning eller deltidsarbete
Sommarjobb är oftast tillfälliga – vad innebär det? Deltidsarbete har å andra sidan sina egna regler som du behöver lära dig att känna till.
Rättigheter och skyldigheter i arbetslivet
I början av arbetslivet är det viktigt att förstå vilka rättigheter och skyldigheter både arbetstagaren och arbetsgivaren har i anställningsförhållandet. Detta lägger grunden för ett fungerande anställningsförhållande. Arbetsavtalslagen definierar de allmänna skyldigheterna i ett anställningsförhållande för både arbetsgivaren och arbetstagaren.
Arbetstagarens skyldigheter är bland annat att arbeta i enlighet med avtalet och följa reglerna på arbetsplatsen. Rättigheterna omfattar lön, en säker arbetsmiljö och reglerade arbets- och viloperioder.
För arbetsgivaren innebär skyldigheterna bland annat rättvis och jämlik behandling av de anställda, säkerställande av säkerheten på arbetsplatsen, löneutbetalning, vägledning och utbildning samt följandet av anställningsvillkoren. Arbetsgivaren har rätt att leda arbetet, dvs. rätt att leda och övervaka arbetet.
Tjänster för YTK Arbetslivsmedlemmar
Juridisk rådgivning i anställningsfrågor
Juristkompisen finns till för att hjälpa alla medlemmar i YTK Arbetsliv när något i anställningsförhållandet bekymrar dem. Du kan till exempel få hjälp av en jurist med att granska ditt anställningsavtal innan du skriver under det. Du kan också fråga om villkoren för anställningsförhållandet eller till och med om lönen. Du behöver inte vara ensam med ens de svåraste frågorna!
Se instruktioner i Lakiruutu
I Lakiruutu-videorna ger jurister råd och praktisk vägledning i frågor som många människor funderar över i sitt anställningsförhållande. Vad är bra att veta om anställningsvillkor och hur ändrar man dem? När kan arbetsgivaren ha rätt att säga upp sina anställda? Hur förbereder man sig inför en omställningsförhandling? Du kan titta på filmerna i avsnittet Webbinarier och utbildning i OMA+ .
Ta del av online-utbildningar
YTK Arbetslivsmedlemmar har möjlighet att ta del i Onlineutbildningsbiblioteket för arbetslivet. Biblioteket erbjuder tusentals Eduhouse-kurser för att hjälpa dig med din jobbsökning och anställningsfrågor – och det bästa av allt är att de är gratis för medlemmar!
Obs! För att se innehållet måste du vara medlem i YTK Arbetsliv och registrerad som användare av onlineutbildningsbiblioteket via OMA+(Webbseminarier och utbildningar).
Repetera fakta om anställningsförhållanden:
Välkommen till arbetslivet – en guide för sommarjobbare
Grunderna i anställning för arbetstagare
Grunderna i arbetsrätt för anställda – arbetsavtal
Grunderna i arbetsrätt – arbetstagarens rättigheter och skyldigheter
Utveckla dina färdigheter i att söka jobb:
ChatGPT som ett verktyg för arbetssökande
Coachning i jobbsökning online och personlig karriärvägledning
Behöver du hjälp med karriärplanering? Kolla in vår online coachning i jobbsökning! Få praktiska råd och tips om hur du söker jobb, hur du skriver en jobbansökan och ett CV och hur du förbereder dig för en anställningsintervju. Coachningen omfattar också en timmes individuell karriärvägledning online av en professionell coach. Coachningen innehåller en skräddarsydd väg för studenter och/eller personer som precis har börjat sin karriär. Coachningen är helt kostnadsfri för medlemmar i YTK Arbetsliv och finns även tillgänglig på engelska.
Varför bör man gå med i kassan så snart man får ett jobb?
Arbetsfärdigheter och inkomsttrygghet är viktiga redan i början av karriären eller till och med under studietiden. Om du får ett jobb eller arbetar deltid ska du gå med i YTK Arbetslöshetskassan nu! Du får mest förmåner när du är medlem i både YTK Kassan och YTK Arbetsliv!
Det är bara som medlem i kassan som du kan få inkomstrelaterad dagpenning om du blir arbetslös eller permitterad
Som medlem i arbetslöshetskassan får du i praktiken mer pengar vid arbetslöshet eller permittering än om du inte är medlem. Hur stor dagpenning arbetslöshetskassan betalar ut beror på vilken lön du hade innan du blev arbetslös eller permitterad. I genomsnitt är dagpenningen mer än dubbelt så stor som den grunddagpenning eller det arbetsmarknadsstöd som FPA betalar.
En person som fyllt 18 år och som är medlem i arbetslöshetskassan och uppfyller villkoren för dagpenning, till exempel arbetsvillkoret, har rätt till dagpenning som grundar sig på lönen. Du kan inte bli medlem i en arbetslöshetskassa om du är arbetslös. Det är därför viktigt att vara förutseende och gå med när du har ett lönearbete, även om det är på deltid.
Är du studerande men ännu inte i arbetslivet?
Som YTK Student är du alltid redo för arbetslivet! Slutför dina studier smidigt och färdigställ din examen eller avhandling med praktiska tips från YTK Tutors experter via online-coaching! Som medlem får du också coachning i jobbsökning, olycksfallsförsäkring för fritiden, Eduhouse onlineutbildning och många andra förmåner och rabatter. Ett studentmedlemskap i YTK Arbetsliv kostar bara 12 euro per år.
Obs! Om du börjar studera och redan är medlem i kassan ska du inte ändra ditt medlemskap till studerandemedlemskap, eftersom du då förlorar det arbetsvillkor du redan har samlat på dig.