Skip to content

Hem Arbetslivsguide Uppsägning av anställningsförhållande

Uppsägning av anställningsförhållande

Anställningsförhållandet kan avslutas på initiativ av antingen arbetsgivaren eller arbetstagaren. Avslutandet av anställningen kan ske genom avskedande, genom ömsesidig överenskommelse eller genom uppsägning. På den här sidan hittar du information om de olika situationerna och hur du som anställd ska agera.

Avslutande av anställning via uppsägning

Både arbetsgivaren och arbetstagaren kan säga upp anställningsförhållandet. Arbetstagaren behöver inte ha något skäl för att säga upp arbetsavtalet. Om arbetsgivaren vill säga upp arbetstagaren måste arbetsgivaren ha ett giltigt och vägande skäl enligt arbetsavtalslagen. Orsaken till uppsägningen kan vara antingen personlig eller ha produktionsmässiga och ekonomiska orsaker. Vid uppsägning av arbetsförhållande bör alltid göras en uppsägningsanmälan. Läs mer om uppsägningsanmälan.

När ett anställningsförhållande sägs upp upphör anställningsförhållandet först efter uppsägningstiden. De normala rättigheter och skyldigheter som följer anställningsförhållandet fortsätter att gälla under uppsägningstiden. För mer information, klicka här.

Uppsägning vad ska man tänka på?

Är du på väg att säga upp din tillsvidareanställning? Ta reda på vad du behöver tänka på!

Uppsägning av ett visstidsavtal

Ett arbetsavtal som ingåtts för viss tid upphör i regel utan uppsägning när den avtalade tiden löper ut eller när det avtalade arbetet är slutfört. Ett arbetsavtal som ingåtts för viss tid kan i regel inte sägas upp.  Läs mer om detta!

Se även faktablad om anställningsavtal om uppsägning av visstidsanställningar!

Gemensamt avtal om uppsägning av anställning

Arbetstagaren och arbetsgivaren kan avsluta anställningsförhållandet genom ömsesidig överenskommelse. Initiativet kommer ofta från en arbetsgivare som inte har någon grund för uppsägning enligt arbetsavtalslagen. Kom ihåg att du inte behöver underteckna ett uppsägningsavtal om du inte vill det. Läs mer om detta.

I ett uppsägningsavtal kan arbetsgivaren betala ett s.k. avgångsvederlag till arbetstagaren. Det är värt att notera att uppsägningsavtalet och avgångsvederlaget påverkar din arbetslöshetsersättning. För mer information, se YTK Arbetslöshetskassans hemsida.

Läs vår jurists tips!

Ta tag i uppsägningsavtalet eller inte? Så här kan juristkompisen hjälpa dig!

Vad ska du tänka på om din arbetsgivare erbjuder dig ett uppsägningsavtal? Läs vår jurists tips!

Hävning

Arbetsgivaren får endast av synnerligen vägande skäl häva ett arbetsavtal så att det upphör omedelbart. Hävningsrätten gäller både avtal för viss tid och avtal som ingåtts tills vidare. Arbetstagaren har också rätt att häva arbetsavtalet, om arbetsgivaren bryter mot eller åsidosätter sina förpliktelser så allvarligt att det inte skäligen kan förutsättas att arbetstagaren fortsätter i arbetet ens för den tid uppsägningstiden varar. En sådan situation kan uppstå till exempel om arbetssäkerheten har äventyrats avsevärt på grund av försummelser. Hävningsrätten förfaller om arbetsavtalet inte har hävts inom 14 dagar från det avtalsparten fick kännedom om hävningsgrunden.

Prövotid: uppsägning av anställning under prövotiden

Arbetsgivaren och arbetstagaren kan komma överens om en prövotid i början av anställningsförhållandet, under vilken anställningsavtalet kan sägas upp av endera parten med omedelbar verkan och utan saklig grund. Prövotiden får dock inte avbrytas på någon av de diskriminerande eller osakliga grunder som anges i lagen. Exempelvis berättigar inte arbetsgivarens produktionsmässiga och ekonomiska utmaningar till en provanställning. Läs mer om detta.

Blev du uppsagd under din prövotid? En jurist svarar på frågorna som många ställer sig

Din anställning avslutades sista dagen av din provanställning – läs hur Juristkompisen hjälpte till!

Anställningens upphörande genom upphävning

Upphörande av anställning innebär att ett anställningsförhållande, oavsett om det är tidsbegränsat eller tillsvidare, upphör omedelbart, utan uppsägningstid.

Arbetsgivaren får säga upp arbetsavtalet med omedelbar verkan endast av synnerligen vägande skäl.

Arbetstagaren har också rätt att häva anställningsavtalet om arbetsgivaren bryter mot eller försummar sina skyldigheter så allvarligt att arbetstagaren inte skäligen kan förutsättas fortsätta arbeta ens under uppsägningstiden.

Det är värt att komma ihåg att rätten att häva anställningsförhållandet förfaller om uppsägningen inte sker inom 14 dagar från det att arbetstagaren fått kännedom om grunden för hävningen. Läs mer om upphävning av anställning.

Särskilda situationer för uppsägning av arbetsavtal

Arbetsavtalslagen innehåller vissa särskilda grunder för uppsägning av ett arbetsavtal. Särskilda uppsägningsgrunder är överlåtelse av rörelse, företagsrekonstruktion, konkurs och arbetsgivarens död. För mer information, klicka här.

Utbildningstips i ämnet

Du kan också bekanta dig med ämnet i Online-utbildningsbiblioteket som tillhör dina medlemsförmåner. För att kunna se utbildningarna ska du vara registrerad som användare av Online-utbildningsbiblioteket. Om du redan har utnyttjat din avgiftsfria medlemsförmån och börjat använda tjänsten, logga in och klicka direkt på utbildningarna via länkarna nedan. Om du ännu inte har registrerat dig i tjänsten kan du göra det i våra medlemmars tjänst OMA+ i avsnittet Webbinarier och utbildningar). 

Uppsägning av anställningsförhållande


Gör så här om du blir arbetslös:

  • Anmäl dig som arbetssökande hos arbetsmarknaden
  • Ansök om arbetslöshetsersättning från YTK Arbetslöshetskassan
  • För mer vägledning om arbetslöshetsperioden, se YTK Arbetslöshetskassans webbplats
  • Ibland kan slutet på ett anställningsförhållande komma som en fullständig överraskning för den anställde om arbetsgivaren beslutar att avsluta anställningsförhållandet, till exempel under prövotiden. Situationen kan ge upphov till en rad olika känslor, men den får inte avskräcka dig. Som medlem i YTK får du mycket stöd och verktyg som hjälper dig att hitta ett nytt jobb. Läs mer om detta!