Skip to content

Hem All utbildning lönar sig för arbetssökande

All utbildning lönar sig för arbetssökande

Ämnen

  • Jobbsökande
  • Kunskapsutveckling
  • Personberättelse

”För den arbetslösa eller för vem som helst är alla möjligheter att studera till nytta. Det skulle också vara bra att göra det lättare för arbetslösa att studera. Ingen förlorar på att arbetslösa studerar hemma”, säger Juha Kuki som är medlem i YTK.   

Han har en examen i grafisk design och har arbetat inom tryckeribranschen i knappt 20 år. Under sin karriär har han producerat ett brett utbud av tryckta produkter, från visitkort till sofistikerade medicinska elektroder. För ett knappt år sedan blev han uppsagd i samband med omställningsförhandlingar.

En expert på cybersäkerhet  

Under sin arbetslöshet studerade Juha Kuki flitigt. Han slutförde en mikroexamen i cybersäkerhet som erbjuds av Microsoft och partners, och som är öppen och kostnadsfri för alla.   

”IT-sektorn har alltid intresserat mig, jag gillar att hålla på med datorer. Jag ville fördjupa mina kunskaper och kanske till och med få en ny karriär genom utbildning.”  

 Juha Kuki läste om utbildningen i YTK:s nyhetsbrev. Han berättar att han genast blev ivrig över möjligheten att utbilda sig.   

”Jag började med att kontrollera med arbetskraftsmyndigheten att jag kunde genomföra utbildningen. Jag fick grönt ljus och satte igång.”   

Juha Kuki rekommenderar utbildningen till alla som är intresserade av ämnet.   

”Cyberbrottsligheten ökar, men i den offentliga debatten får man inte så bra uppfattning om vad som händer i praktiken. Utbildningen gav mig en djupare insikt i hur man till exempel förhindrar cyberbrott eller hur man reparerar skador. Dessa färdigheter är användbara för alla i dagens värld.”  

Juha Kuki intresserade sig också för Power Platform -skolningen som Microsoft och partners erbjuder. Han kunde inte påbörja studierna förrän alldeles nyligen, eftersom han inte omedelbart fick någon bekräftelse från arbetskraftsmyndigheten om huruvida studierna skulle påverka hans inkomststöd. Kuki var harmad över situationen.   

”Det är svårt att se varför vi bromsar människors vilja att utvecklas, gå vidare i livet och hitta en anställning. Särskilt om man vill gå från en mycket konkurrensutsatt sektor med begränsade jobbmöjligheter till en sektor där det finns ett behov av arbetskraft.”  

Framgångsrik jobbsökning 

Utöver skolningarna har Juha Kuki sökt jobb med goda resultat: i början av februari började han ett nytt jobb som teknisk specialist inom sin egen bransch, tryckmaskiner.  

”Jag hade redan sökt jobb på företaget i fråga, men då fanns det ingen lämplig tjänst för mig. Mitt namn och CV hade dock blivit i minnet och när en lämplig tjänst dök upp blev jag kontaktad.”   

Förutom hans långa erfarenhet hjälpte hans egen proaktivitet och skolningarna honom att hitta ett jobb.   

”När jag rekryterades fick jag frågan vad jag hade gjort under min arbetslöshet. Den nya arbetsgivaren var mycket positiv till att jag hade utvecklat mina färdigheter. Utbildning som erbjuds av Microsoft och partners kan ge vem som helst färdigheter som behövs i framtiden.” 

Nöjd medlem i YTK

Juha Kuki har varit medlem i YTK Arbetslöshetskassan i knappt tio år. Medlemskapet har gett honom trygghet i arbetslivet och vardagen.  

”Visst har jag fått ekonomisk hjälp, men också en hel del information. Allt har alltid gått bra med YTK, även om det till exempel ibland har varit fördröjningar i behandlingen av dagpenningsansökningar. Jag har fått råd och hjälp när jag har behövt det.” 

Läs mer:

Mikrograden i cybersäkerhet

Power Platform -mikrograden

Praktisk AI -kursen

När kan jag studera med inkomstrelaterad dagpenning?