Blev du uppsagd under din prövotid? En jurist svarar på frågorna som många ställer sig
Artikel
Ämnen
- Arbetskontrakt
- Arbetsrätt
- Rättshjälp
Att bli uppsagd under prövotiden är förvånansvärt vanligt. Skäms inte och låt dig inte avskräckas av en prövotid, utan börja leta efter ett nytt jobb så snart som möjligt. Vår jurist Taija Numminen förklarar vad alla behöver veta om uppsägning under prövotid.
Vad innebär det att häva ett anställningsförhållande under en prövotid?
”En prövotid är en period på upp till sex månader i början av ett anställningsförhållande, under vilken både arbetsgivaren och arbetstagaren kan bedöma anställningsförhållandets lämplighet”, säger Taija Numminen, chefsjurist på YTK Arbetsliv.
Arbetsgivaren kan säga upp ett arbetsavtal under prövotiden även om arbetstagaren inte allvarligt har brutit mot eller försummat de skyldigheter som följer med anställningsförhållandet.
”Det är lättare att avsluta ett anställningsförhållande under prövotiden än efter en prövotid, eftersom det inte förutsätts att det finns normala grunder för uppsägning eller hävning. Under prövotiden behöver ingen av parterna iaktta uppsägningstid, utan anställningsförhållandet upphör omedelbart.”
När kan en anställning avslutas under prövotiden?
”Även om tröskeln för att avsluta arbetsförhållandet under en prövotid är låg får en prövotidsavslutning inte ske på diskriminerande eller osakliga grunder. Sådana skäl är t.ex. arbetstagarens sjukdom, ålder, etniska bakgrund, graviditet eller uttag av familjeledighet. Arbetsgivaren kan inte heller åberopa faktorer utanför arbetstiden som inte har någon betydelse för anställningsförhållandet.”
Saklig grund för uppsägning under provanställning är bland annat olovlig frånvaro, förseningar, olämplighet för arbetsplatsen eller dåliga prestationer.
”Även om uppsägning under prövotid oftast diskuteras ur arbetsgivarens synvinkel, bör den anställde inte utan giltigt skäl kunna säga upp sitt anställningsavtal under prövotiden. Att till exempel få ett nytt, bättre betalt jobb är inte ett giltigt skäl, utan istället för en prövotidsuppsägning bör den anställde säga upp sig och iaktta uppsägningstiden så att arbetsgivaren kan förbereda sig för den anställdes avgång.”
Har den anställde rätt att få veta vad prövotidsuppsägningen grundar sig på?
”Det är tyvärr vanligt att prövotidsuppsägningen kommer som en total överraskning för den anställde under de sista dagarna av prövotiden. Arbetsgivaren kanske inte har gett någon förvarning om att han eller hon är missnöjd”, säger Taija Numminen.
Hon berättar att orsaken till uppsägningen ofta helt enkelt är ” prövotid”. I dessa situationer är det svårt för arbetstagaren att förstå varför anställningsförhållandet avslutades. Det är viktigt att motiveringen preciseras för att arbetstagaren ska kunna hantera situationen.
”Arbetsavtalslagen förutsätter att arbetsgivaren på arbetstagarens begäran utan dröjsmål meddelar orsakerna till uppsägningen eller hävningen av anställningen. Detta gäller även vid prövotidsuppsägning. Det lönar sig därför att be om en mer detaljerad redogörelse för orsakerna.”
Vad händer om du anser att prövotidsuppsägningen är obefogad?
”Även om den anställde ofta upplever att situationen är omotiverad och orättvis är det ofta svårt att framgångsrikt angripa en prövotidsuppsägning och få ersättning. Detta beror på den omvända bevisbördan, dvs. att den anställde först måste kunna bevisa att prövotiden avbröts av diskriminerande eller oskäliga skäl.”
Först efter att arbetstagaren har visat sannolika skäl för den diskriminerande eller osakliga grunden måste arbetsgivaren bevisa att prövotidsuppsägningen inte var diskriminerande eller osaklig.
”Ibland finns det situationer där ett anställningsförhållande har avslutats under en prövotid, men arbetsgivaren ändå åberopar ekonomiska skäl och produktivitetsskäl. I sådana fall borde anställningsförhållandet ha upphört och uppsägningstiden iakttagits. I dessa situationer har arbetstagaren rätt till ersättning för den uppsägningstid som inte iakttagits.”
Som medlem i YTK Arbetsliv finns Juristkompisen där för att hjälpa dig även i dessa situationer.
Hur många prövotidsuppsägningar görs det?
Taija Numminen bedömer att allt fler avslutar sina anställningar under prövotiden. För några år sedan förlängdes den maximala prövotiden från fyra till sex månader och bland annat detta har sannolikt haft en inverkan.
”I ett tufft ekonomiskt klimat förväntas medarbetarna ofta göra mer än tidigare, så det finns ingen tvekan om att använda prövotidsuppsägningar om man inte är 100 procent nöjd med den anställde. Å andra sidan har de anställdas förväntningar också ökat”, säger han.
Distansarbete kan också ha en inverkan: det kan vara svårare eller gå långsammare att lära känna nya kollegor och arbetsmetoder. I dessa situationer betonas vikten av öppen kommunikation. Det är viktigt för arbetsgivaren att kommunicera sina förväntningar och för medarbetaren att t.ex. berätta om eventuella brister i introduktionsprocessen.
Skäms inte, fokusera på att hitta ett nytt jobb
”Om du blir uppsagd under din prövotid ska du anmäla dig som arbetslös arbetssökande på arbetsförmedlingen redan första dagen som arbetslös. Kontrollera också den sista lönespecifikationen som du har fått och var särskilt uppmärksam på att du kommer att få semesterersättning”, säger Numminen.
Som medlem i a-kassan kan du ansöka om arbetslöshetsersättning efter två veckors arbetslöshet. För mer information, klicka här.
Många skäms över att det senaste jobbet avslutades under prövotiden. Det kan leda till osäkerhet om ens kompetens och yrkeskvalifikationer.
”Besvikelse och sorg är naturliga känslor när man har varit glad och stolt över sitt nya jobb. Det är bra att prata om situationen med t.ex. sina närmaste. Det är också värt att komma ihåg att det är förvånansvärt vanligt med prövotidsuppsägningar.”
Låt inte det som hänt definiera din karriär eller påverka ditt självförtroende – fokusera istället på att hitta ett nytt jobb. Vi finns här för att hjälpa dig! Läs gärna mer om detta.
Vad är prövotid?
- Prövotiden är en tidsperiod i början av anställningsförhållandet under vilken både arbetsgivaren och arbetstagaren har möjlighet att bedöma anställningsförhållandets lämplighet. Arbetsgivaren bedömer arbetstagarens kunskaper och färdigheter samt lämplighet för arbetet och arbetsgemenskapen, medan arbetstagaren bedömer om arbetet och arbetsgemenskapen är lämpliga och motsvarar hans eller hennes förväntningar.
- Prövotid är inte en självklarhet i alla anställningsförhållanden, utan måste uttryckligen avtalas.
- Den maximala provanställningstiden är sex månader från anställningens början.
- För visstidsanställningar får prövotiden uppgå till högst halva anställningstiden, dock högst sex månader.
- Arbetsgivaren har rätt att förlänga prövotiden om den anställde varit frånvarande från arbetet under prövotiden på grund av arbetsoförmåga eller familjeledighet. Arbetsgivaren får förlänga prövotiden med en månad för varje frånvaroperiod om 30 kalenderdagar. Prövotiden förlängs inte automatiskt utan arbetsgivaren måste informera arbetstagaren.
- I princip kan en prövotid endast fastställas en gång under anställningsförhållandet. Undantag från detta är om arbetstagarens arbetsuppgifter förändras väsentligt.