Skip to content

Hem Fem tips från en ekonom – hur du får ekonomin att gå ihop i sommar

Fem tips från en ekonom – hur du får ekonomin att gå ihop i sommar

Ämnen

  • Försäkring
  • Lön

Ungefär en fjärdedel av finländarna uppskattar att de kommer att spendera mindre pengar på sommarsemestern i år än tidigare år. Detta framgår av en färsk undersökning av LähiTapiola, som YTK Arbetsliv samarbetar med, där finländarna ombads uppskatta sin budget för sommarsemestern. De vanligaste utgiftsposterna under sommarsemestern är mat, inrikesresor och hobbyer. Läs LähiTapiolas ekonom Hannu Nummiaros fem tips för budgetering.

  1. Spara till dina semesterdrömmar. Det lönar sig att planera i god tid. Om du vet att du inte kan ha pengarna på ett löpande konto kan du öppna ett separat konto för din semesterkassa. För ett mer långsiktigt sparande kan du överväga fonder. Njutningen av en skuldfinansierad semester kan dämpas av den kommande konsolideringen av budgeten.
  2. Gör en semesterbudget och håll dig till den. Inga komplicerade beräkningar krävs: ett papper, en penna och en miniräknare räcker. Skriv först ner alla större utgifter, till exempel resor. Lista de mindre utgifterna och lämna utrymme för överraskningar. Ta med eventuella semesterinkomster, om det finns några. Göm inte din budget under sommaren, utan titta på den under semestern och justera dina utgifter om det behövs.
  3. Planera och jämför. Noggrann planering och jämförelse av alternativ kan spara dig en hel del pengar. Om du ska ut och resa bör du fundera på om du är beredd att betala för ett problemfritt paketpris eller om du kan spara pengar genom att själv hitta alternativ för resa och boende. För barn kan en resa till en nöjespark vara sommarens höjdpunkt, men även då kan du spara genom att göra små val: till exempel ta med egna vattenflaskor eller snacks.
  4. Behåll det sunda förnuftet. Under vintern är det många som strikt avstår från extra impulsköp. Under semestern kan disciplinen glömmas bort. Några euro kan gå obemärkt förbi när du shoppar kläder, drycker, glass och andra inköp, stora som små. Det är också värt att göra plats i din semesterbudget för mindre impulsköp.
  5. Tänk längre än till semestern. När du summerar dina sommarutgifter, tänk också på vad som händer efter semestern. Kommer skolstarten att kräva nya inköp? Behöver din garderob uppdateras? ”Höstshoppigen” kan göras redan på sommarrean, ofta till lägre priser.

Läs hela berättelsen på LähiTapiolas webbplats!

Som medlem i YTK Arbetsliv har du tillgång till en omfattande olycksfallsförsäkring för fritid, yrkesansvarsförsäkring och rättsskyddsförsäkring från LähiTapiola. Ta reda på mer!