Skip to content

Hem Intresserad av att investera? En bra plan hjälper dig att komma igång

Intresserad av att investera? En bra plan hjälper dig att komma igång

Ämnen

  • Försäkring
  • Kunskapsutveckling
  • Lön
  • Medlemsförmån

Att investera eventuella extra pengar kan vara ett klokt sätt att förbereda sig för framtiden. En tydlig och konkret investeringsplan kan hjälpa dig att komma igång. Se tipsen från Hannu Nummiaro, ekonom på LokalTapiola!

Klargör dina investerings­mål

Fundera först på vad du vill uppnå med dina investeringar. Är det till exempel att bygga upp en buffert för regniga dagar, en semesterresa eller ett pensionssparande? Genom att klargöra dina mål och överväga investeringstiden kan du räkna ut vilken summa pengar som är rätt för dig att investera regelbundet. Det kan till exempel handla om 50 eller 100 euro i månaden.

En viktig del av att börja investera är att budgetera för ditt dagliga liv. Gå igenom dina utgifter i prioritetsordning. Vilka är de viktigaste? Finns det några utgifter som du kan dra ner på eller helt avstå från? Detta hjälper dig att räkna ut ett lämpligt belopp att investera.

När du investerar är tid pengar, så ju tidigare du börjar desto bättre. Förutom att ackumulera besparingar, desto tidigare du börjar, desto längre tid tar det för dina investeringar att generera viktig ränta.

Placerings­horisont och risk­tolerans

Placeringsmålet bestämmer den så kallade placeringshorisonten. Till exempel kan en buffert för en regnig dag vänta flera år innan den används. Då lönar det sig att investera för att se till att köpkraften i sparandet bibehålls. Målperioden för pensionssparande är också ofta ganska lång, så att man kanske vågar investera med en högre avkastning.

Å andra sidan kan det behövas pengar redan nästa vecka. Då är det bra att hålla investeringarnas risknivå måttlig.

Risktagningsförmågan består i sin tur av två faktorer:

  1. Placeringshorisonten är grunden för risktagningsförmågan. På längre sikt hinner även stora tillfälliga nedgångar på marknaden återhämta sig.
  2. Den andra faktorn som påverkar riskbenägenheten är den egna sinnesfriden. Att oroa sig för förluster ska inte störa sömnen. Sinnesro kommer ofta från erfarenhet och förståelse för investeringar. Man kan t.ex. börja med en lägre risk och öka den i takt med att man får mer erfarenhet och kunskap.

Du kan anpassa risknivån genom att fördela ditt sparande på olika typer av placeringar. För hushållen är de viktigaste investeringsformerna aktier, räntebärande värdepapper, bostäder och andra fastigheter samt skog. Alla dessa har olika avkastnings- och riskegenskaper.

Du kan hantera risken genom att diversifiera dina investeringar mellan olika slags och typer av tillgångar. Med hjälp av sammansatta fonder kan du hitta en diversifierad investering som passar alla, är lättillgänglig och redo att diversifiera.

Marknadsrisk avser de dagliga fluktuationerna i investeringarnas värde. Likviditetsrisk avser investeringarnas konvertibilitet till kontanter. Exempelvis är andelar i blandfonder lätta att sälja, medan fastigheter har en mycket längre försäljningsperiod.

Det finns ett brett utbud av investerings­möjligheter

Risk och förväntad avkastning går hand i hand. Aktieplaceringar med högre risk kan vara mer belånade i en nedåtgående marknad. Å andra sidan stiger de också kraftigare och ger i slutändan bättre avkastning. Löpande räkningar ger däremot inte så mycket avkastning, så när priserna stiger minskar pengarnas köpkraft.

Pengarnas köpkraft kan bevaras genom att man flyttar från konton till placeringstillgångar, där avkastningen ökar tillgångarna i minst samma takt som inflationen ökar priset på konsumtionskorgen.

Investeringar kan ske genom fonder eller direktinvesteringar. I värsta fall kan en enskild tillgång förlora hela sitt värde, men genom fonder sprids investeringarna på en rad olika tillgångar. Fonder är därför ett enkelt sätt att investera och det finns en fond som passar alla.

Kräv trans­parens och kom ihåg skatterna

Kräv alltid insyn i investeringsrelaterade kostnader. I vissa fall kan du mot extra avgifter få bekvämlighet, en ingång till annars otillgängliga investeringar för små investerare och överavkastning i förhållande till ett jämförelseindex. I slutändan är det dock nettoavkastningen, dvs. avkastningen efter kostnader, som är viktig.

Kom ihåg att vinster också är skattepliktiga. Som huvudregel gäller att investeringsvinster beskattas som kapitalvinster. Inom fonder och investeringsförsäkringar betalas ingen skatt på vinsten, utan först när placeringen avyttras.

Lång­siktighet och tålamod

Sedan kan du koppla av. Köp och glöm är en bra investeringsstrategi för vanliga hushåll. Ta precis tillräckligt med risk för att hålla dig stark även i svaga stunder. Med rätt risktolerans kommer du inte att sluta sälja på botten och missa uppgångsdagarna.

Den som vill ha en mer dynamisk investering kan dela upp portföljen i en större ”köp och glöm”-del och en mindre ”aktiv handel”-del.

Realiserad avkastning, särskilt på kort sikt, kan skilja sig från dina förväntningar på avkastningen. Förväntningar avser vanligtvis långsiktig avkastning.

Genom att investera på lång sikt tjänar du ränta på ränta: avkastning på tidigare avkastning börjar ackumulera förmögenhet i en allt snabbare takt. Om du drömmer om ekonomisk frihet ska du börja investera så tidigt som möjligt.

Vad innehåller den finländska investerings­planen?

Många finländare ägnar tid varje månad åt att planera och genomföra sina investeringar, men över 60 procent uppger att de investerar utan en investeringsplan.

Mer än hälften av dem som har en investeringsplan har skrivit ner sina val mellan fonder och indirekta investeringar samt hur mycket de investerar per månad eller per år. Den genomsnittliga månadsspararens investeringsplan kan i sin enklaste form innehålla just dessa punkter, dvs. ett belopp som passar hushållet och en fond som matchar risktoleransen.

Läs mer om investeringar på LokalTapiolas webbplats >>

Se webbinarier om investeringar och sparande!

I OMA+ -tjänsten för YTK:s arbetslivsmedlemmar hittar du två inspelade webbinarier om placerande och sparande. Webbinariernas talare är Hannu Nummiaro, ekonom på LokalTapiola. Du hittar inspelningarna på OMA+ under Webbinarier och utbildningar, under rubrikerna Inspelningar och Kompetensutveckling.


Kom också ihåg de försäkringar som ingår i ditt YTK Arbetsliv-medlemskap

Som medlem i YTK Arbetsliv har du tillgång till LokalTapiolas omfattande olycksfallsförsäkring för fritid samt en yrkesansvars- och rättsskyddsförsäkring.

Bekanta dig med försäkringarna!