Jag och Linkedin – Hur jag fick ett jobb
Blogg
Ämnen
- Jobbsökande
- Personberättelse
Linkedins sociala nätverkstjänst är mångsidigare än sitt rykte. Den är inte bara ett verktyg för att nätverka, utan lämpar sig också utmärkt för att söka jobb. Linkedin är en social mediaplattform precis som Facebook eller Twitter. Där gäller alltså de gemensamma reglerna för sociala kontakter, men på ett professionellt plan. Linkedin kan användas som ett digitalt CV, men tjänsten erbjuder mycket mer än så. Den är förvånansvärt effektiv i jobbsökning. Det tycker i alla fall Tanja Jeppesen och Mirva Puranen. Här följer deras berättelser.
Kan jag posta personliga saker på Linkedin? Tänk om jag skriver nåt dumt? Jag vill byta bransch, men har inget nätverk. Hur ska jag göra? Är det verkligen möjligt att få jobb via Linkedin? Ja, det är det. Och en massa nya vänner till på köpet. Det här anser Tanja Jeppesen från Lahtis, som fick ett nytt jobb och praktiskt taget en helt ny yrkesidentitet via tjänsten.
I början av 2020, strax innan coronapandemin, hade Tanja bestämt sig för att ta studieledigt från sitt arbete som sjukskötare. Hon ville dels fortsätta sina studier, men upplevde också att arbetet inom hälso- och sjukvårdsbranschen inte uppskattas och att branschen är oetisk. Det var dags för Tanja att utforska andra karriärmöjligheter.
Var skulle hon börja? Skulle en sjukskötare kunna byta bransch helt och hållet, och hur skulle det gå till i praktiken? Någon rekommenderade Linkedin för Tanja, och hon bestämde sig för att pröva. Hon ville lära sig Linkedin grundligt från första början och var mycket aktiv på tjänsten, vid sidan av sina merkantila studier. Men hon ville ändå inte ta det alltför seriöst.
”Jag visste inte exakt hur jag skulle börja, så jag började skriva vad som föll mig in”, minns Tanja.
Först ledde inläggen ingen vart. Hon hade knappt något nätverk och upplevde att hennes meddelanden inte hade någon mottagare. Tanja bestämde sig för att ändra infallsvinkel.
”Jag började kommentera andras inlägg, eftersom jag tyckte att många tog upp intressanta frågor. Det bar frukt direkt. Jag är också genuint intresserad av människor”, säger Tanja.
Intresset och växelverkan med andra människor resulterade snabbt i kontakter. Tanja fortsatte att skriva sina egna inlägg med en öppen och ledig stil. Hon slog också fast att man både får och ska kunna skratta åt sig själv.
Småningom hittade Tanja sitt eget personliga sätt för att få nya kontakter till sitt nätverk: hon började skicka röstmeddelanden.
”Det blev en succé och något som skiljde mig från andra. Folk tyckte att det var trevligare och mer humant att få höra en röst istället för ensidiga och skriftliga nätverksförfrågningar”, säger Tanja. Hon har också haft många samtal, med eller utan video.
Under det första året började Linkedin kännas som den rätta vägen framåt. Övergången från sjukvården till en kommersiell karriär hade fått en stark start, inte minst tack vare detta effektiva verktyg. Tanja anser att det är det bästa mediet för det här ändamålet.
”Linkedin har också boostat mitt självförtroende och jag inser att jag kan vara något annat än enbart sjukskötare. Det är dock ett viktigt arbete och jag tänker fortfarande på det, men nu kan jag på ett helt nytt sätt hjälpa andra med att söka jobb genom att ge tips och dela lediga jobb.”
För Tanja var det kamratstöd hon fick på Linkedin en ny upplevelse och något hon uppskattade stort, liksom de diskussioner hon fört där. Tanja berättar att hon har diskuterat med människor från otroligt många olika branscher, något som hon inte upplevt i sitt yrke som sjukskötare.
Sitt nuvarande jobb fick Tanja, föga överraskande, via Linkedin.
”Min strategi var att ett bra jobb kräver en bra ansökan. Jag började söka praktikplats med en öppen videoansökan. Mina tidigare jobb hade jag lyckats få via kontakter, så jag hade egentligen aldrig sökt ett jobb. Det här berättade jag också i min video, jag ville spela med öppna kort”, minns Tanja.
“En medlem i mitt nätverk länkade min video till min blivande arbetsgivare, och resten är historia. Vd:n gillade min stil och jag tror inte att han ångrat sitt val”, säger Tanja.
Efter en del försök och misstag har Tanja samlat på sig erfarenheter som hon kan dela med sig:
“Man behöver inte vara så seriös på Linkedin, men man ska ta människorna i beaktande och satsa lite tid på dem. Jag har fått lära känna många nya människor och höra deras historier. Det har varit värt varenda sekund. Det har också gett mig nya vänner”, sammanfattar Tanja sin egen Linkedinfilosofi.
En annan Lahtisbo
Även den andra berättaren är från Lahtis. Mirva Puranen, som arbetar vid YTK-föreningen, fick sitt nuvarande jobb via Linkedin. Egentligen hade hon tänkt slutföra sin pro gradu och så småningom börja söka jobb, men tjänsten och dess nätverk visade sin styrka.
Mirva är faktiskt en Linkedin-veteran. Hon gick med för över tio år sedan och har också hunnit starta egna grupper. Den mest kända är förmodligen Link’d Lahti, som har mer än 1 000 medlemmar, varav en är Tanja Jeppesen. Lahtisgruppen har varit aktiv och medlemmarna har träffats vid olika evenemang, luncher och after work-tillställningar. Under coronarestriktionerna har virtuella möten varit populära.
Mirvas tidigare anställningsförhållande var en visstidsanställning. Efter att anställningen upphörde tänkte hon slutföra sin studier, det vill säga skriva sin avhandling, och därefter koncentrera sig på att söka jobb, i synnerhet via Linkedin. Tack vare sina nätverk blev Mirva omedelbart kontaktad. Det första jobberbjudandet kändes inte helt rätt, men eftersom coronakrisen redan var ett faktum och folk förlorade sina jobb på grund av den, skulle det ha känts fel att tack nej.
Mirva bestämde sig för att berätta om sin situation på Linkedin och meddelade att hon söker jobb. YTK-föreningen såg genast hennes inlägg på Linkedin och erbjöd jobb. Parterna var inte okända för varandra från förut, eftersom Mirva tidigare hade arbetat för Monster under en lång period och då hade samarbetat med YTK-föreningen vid olika evenemang. Ett av dessa var rekryteringsklubben Rekry-klubi, Monsters och YTK-föreningens gemensamma varumärke. Både YTK-föreningen och Mirva hade goda erfarenheter av samarbetet, så Mirva beslöt sig för att tacka ja till jobbet.
“Nätverket är det viktigaste i Linkedin. Man kan också hitta lämpliga experter där vid behov. Man kan överlag utvecklas i arbetslivet om man använder tjänsten aktivt”.
Linkedin är den överlägset bästa tjänsten för att nätverka. Redan för flera år sedan deltog Mirva i en rekryteringsprocess som resulterade i en anställningsintervju i Genève.
“Det var en spännande resa och då hade jag ännu inte hört om motsvarande möjligheter via Linkedin”, berättar Mirva och minns sitt äventyr i Genève.
För Mirva är Linkedin framför allt en plattform där man kan kommunicera på sitt eget sätt.
”Jag vill inte posta inlägg varje dag. Men ofta i alla fall. Jag tänker igenom saker och ting först, så att mina inlägg ska ha någon betydelse och kanske kan hjälpa någon.”
Både Mirva och Tanja tycker att kamratstöd är viktigt. På Linkedin behöver man inte vara rädd för att be om hjälp. Tjänsten passar särskilt bra för den som är social. Mirva skulle i princip också kunna posta personliga saker om de skulle tangera arbete och jobbsökning, men i övrigt håller hon sig mer till sakfrågor. Men det betyder inte att det måste vara opersonligt.
“Jag har nog också delat med mig av mina personliga tankar och åsikter, allt har inte varit bara yrkesrelaterat. Människan är trots allt en helhet och jag tror inte att den finns en skarp gräns mellan ens identitet på jobbet och hemma”, förklarar Mirva.
Hon vill påminna alla arbetssökande om att Linkedin inte bara är till för dem som söker jobb: man måste också vara intresserad av andra människor och vara social. De människor du interagerar med utgör ditt nätverk, som finns där för att hjälpa dig när du behöver det.