Juridisk rådgivning om de allt vanligare uppsägningsavtalen från Juristkompisen
Artikel
Ämnen
- Arbetsrätt
- Lön
- Medlemsförmån
- Rättshjälp
- Utkomstskydd
Det kan komma som en överraskning att en anställning upphör. Därför är det viktigt att alla i god tid känner till vilka rättigheter och skyldigheter både arbetstagaren och arbetsgivaren har i ett anställningsförhållande. YTK Arbetslivs arbetsrättsjurist Taija Numminen förklarar vad man bör tänka på om arbetsgivaren erbjuder ett uppsägningsavtal.
Ett uppsägningsavtal innebär att den anställde och arbetsgivaren avslutar anställningsförhållandet genom ömsesidig överenskommelse. Som en del av avtalet erbjuds den anställde vanligtvis ytterligare ekonomisk kompensation, vilket ofta är skälet till att den anställde bör överväga att ingå avtalet.
”Den extra ersättningen kan verka frestande för den anställde, men det är värt att komma ihåg att ett uppsägningsavtal vanligtvis behandlas som en anställds egen uppsägning för arbetslöshetsförsäkringsändamål.”
Ett uppsägningsavtal påverkar din rätt till arbetslöshetsersättning:
- Uppsägningsavtalet är i princip förenat med en ersättningsfri period om 45 dagar, dvs. en karensperiod under vilken ingen arbetslöshetsersättning betalas ut. Karenstiden börjar löpa från den dag då anställningen upphörde.
- Dessutom omfattas den utbetalda ersättningen av en periodicitetsklausul. Det innebär att utbetalningen av arbetslöshetsersättning skjuts upp under samma tid som den extra ersättningen i form av lön.
- En 55-årig arbetstagare som sagts upp av ekonomiska och produktionsmässiga skäl kan ha rätt till omställningsstöd. Det finns dock ingen rätt till omställningsstöd om arbetstagaren ingår ett uppsägningsavtal.
Uppsägningsavtal – att teckna eller inte teckna?
Numminen rekommenderar att den anställde går igenom uppsägningsavtalet med en expert innan något skrivs under.
”Det är väldigt viktigt att förstå vad man skriver under på och vad villkoren i avtalet innebär i praktiken – särskilt när det gäller arbetslöshetsersättning.”
Genom Juristkompistjänsten kan medlemmar i YTK Arbetsliv få snabb juridisk rådgivning från en advokat om ett brett spektrum av arbetsrättsliga frågor och dilemman, inklusive uppsägningsavtal.
Initiativet till ett uppsägningsavtal kommer ofta från arbetsgivaren
Ett uppsägningsavtal kan erbjudas i slutet av en omställningsförhandling som ett alternativ till uppsägning av ekonomiska och produktivitetsmässiga skäl. Motivet till att erbjuda ett avgångsavtal kan ibland vara en ren önskan om att stödja en arbetstagare som är arbetslös. Ibland kan det dock erbjudas i situationer där arbetsgivaren inte är helt säker på om det finns laglig grund för att säga upp den anställde.
Med ett avtal försäkrar sig arbetsgivaren om att anställningsförhållandets upphörande inte ger upphov till en tvist i efterhand. Ibland kan erbjudandet om ett avtal också motiveras av missnöje med den anställdes arbetsprestation. Avtalets sammanhang kommer alltid att påverka bedömningen av avtalets skälighet och den rätta nivån på den extra ersättningen.
”Uppsägningsavtalet är alltid frivilligt, dvs. den anställde är inte skyldig att underteckna det.”
Tänk på följande när du ingår ett uppsägningsavtal:
- Uppsägningsavtalet ska alltid vara skriftligt.
- Se till att du har tillräckligt med tid för att sätta dig in i avtalet och rådfråga din advokat. Du behöver aldrig skriva på ett avtal direkt!
- Avtala om att din anställning upphör efter uppsägningstiden och att du ska få din normala lön under uppsägningstiden.
- Kom överens om datumet för arbetsskyldighetens upphörande om det är tidigare än datumet för anställningsförhållandets upphörande.
- Avtala om lämplig ytterligare ekonomisk kompensation. Observera att avtalet kommer att leda till en karensperiod och till uppskjutande av ersättning från arbetslöshetsförsäkringen.
- Se till att avtalet innehåller bestämmelser om utbetalning av semesterersättning. Det är viktigt att avtalet dokumenterar alla fordringar som ska betalas ut. Därför bör till exempel eventuella arbetstidssaldon, reseräkningar och bonusar uttryckligen registreras.
- Undvik att avtala om konkurrensklausuler och avtalsviten.
- Observera att avtalet normalt stipulerar att ingen av parterna har några andra anspråk på den andra.
- Kom överens om att du ska få ett arbetsintyg som underlättar din sysselsättning.
Anmäl dig som arbetslös arbetssökande på AN-byrån senast under din första arbetslöshetsdag!
Kom ihåg att hålla din arbetsansökan giltig hela tiden, även om du inte får arbetslöshetsförmån på grund av periodiseringen. På så sätt säkerställer du att du är berättigad till arbetslöshetsförmåner >>
Allt fler av våra medlemmar har fått hjälp av Juristkompisen
Genom Juristkompistjänsten hjälper vi varje år tusentals medlemmar med olika arbetsrättsliga utmaningar, oftast i samband med uppsägning eller lönesättning. Allt fler får också hjälp med att tolka innehållet i uppsägningsavtalet och råd om hur de ska gå vidare.
Det här kan vara den juridiska hjälp du behöver om din anställning upphör och ett uppsägningsavtal blir aktuellt för dig!