Skip to content

Hem Lär dig att bli en superhjälte över din egen ekonomi

Lär dig att bli en superhjälte över din egen ekonomi

Ämnen

  • Lön

Att balansera sin ekonomi är en viktig del av förberedelserna inför livets oväntade vändningar, som vi alla ställs inför då och då. Det lönar sig att lära sig hur man förbereder sig så att det blir en vana. Kom igång med tips från Hannu Nummiaro, ekonom på LähiTapiola!

Under de senaste åren har många människors ekonomi satts på prov. Enligt en enkät bland YTK:s medlemmar har de varit tvungna att skära ner på sina egna utgifter och oroar sig för de stigande priserna.

Hannu Nummiaro , ekonom på LähiTapiola, säger att även små variationer i månadsinkomsterna kan orsaka problem, oberoende av om man har låga eller genomsnittliga inkomster. Han uppmuntrar till att öva sig i att sköta sin ekonomi och lära sig om budgetering, balansering och sparande.

”Du kan testa din ekonomi genom att fundera på vad du gör av med dina pengar. Ett bra sätt är att skriva ner dina dagliga utgifter och inkomster eller följa dem med hjälp av rapporter från bankappar. Det är också värt att notera större utgifter som inte är lika frekventa men ändå regelbundna”, säger Nummiaro.

Han påpekar att digitaliseringen tenderar att sudda ut helhetsbilden när pengar finns på betal- eller kreditkort eller i mobilen.

Buffertar och diversifiering ger trygghet

När man funderar på balansen i ekonomin är det också viktigt att tänka på hur stora buffertarna är. Med andra ord handlar det om att ha tillgångar att falla tillbaka på om något oväntat händer. En bra start för en buffert är ofta två eller tre månadslöner.

Det är också bra att fundera på hur man kan diversifiera sina tillgångar.

”Bostaden är den största tillgången i många finska hushåll. Med tanke på volatiliteten på bostadsmarknaden kan det vara klokt att spara eller diversifiera sin förmögenhet”, säger Hannu Nummiaro.

Han uppmanar också folk att fundera på var de ska sätta in eventuella sparpengar.

”Konton ger inte lika mycket avkastning, men man kan börja med ett regelbundet fondsparande, till exempel med en liten summa per månad. Det är värt att titta på de olika alternativen och fundera på vad som är rätt sätt att sätta in sina besparingar.”

Så här kommer du igång med att budgetera för din egen ekonomi:

  1. Samla in de viktigaste uppgifterna om din ekonomi: inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Det ger dig en uppfattning om budgetens gränser och hjälper dig att förstå effekterna av t.ex. oväntade utgifter eller impulsköp.
  2. Förbered dig med en buffert. Till exempel arbetslöshet, skilsmässa eller andra oväntade händelser kan påverka dina inkomster och utgifter. För att vara förberedd på livets oväntade händelser är det en god idé att bygga upp en buffert. En buffert på två till tre månader är en bra beredskap för en regnig dag.
  3. Fundera på vad du behöver i din vardag. Vad kan du snåla in på om du måste?
  4. Ta hand om morgondagen, även under högkonjunktur. Ibland kan ekonomin vända oväntat, så det är bra att planera för framtiden även när inkomstnivåerna stiger och du skulle vara frestad att öka utgifterna.
  5. Reflektera, analysera och spara. När dina inkomster överstiger dina utgifter uppstår ett sparande. Det finns många möjligheter och alternativ för sparande – identifiera vad som fungerar för dig. Att spara i en fond är till exempel ofta mer lönsamt än att spara på ett konto och därför värt att överväga.

Behöver du mer hjälp med att hantera din ekonomi, spara eller investera?

OMA+ webbinarieinspelningar, som du hittar under Webbinarier och utbildningar – Inspelningar – Kompetensutveckling. Titta på inspelningarna Hörnstenar för att hantera din ekonomi och Så här kommer du igång med att investera!