Skip to content

Hem Om­ställnings­för­hand­lingar och risk för upp­sägning – vad ska man göra?

Om­ställnings­för­hand­lingar och risk för upp­sägning – vad ska man göra?

Ämnen

  • Arbetslöshet
  • Arbetsrätt
  • Medlemsförmån
  • Permittering
  • Rättshjälp
  • Utkomstskydd

När en arbetsgivare meddelar att man inleder omställningsförhandlingar kan det skapa osäkerhet och frågor. Här får du veta vad omställningsförhandlingar innebär och hur du ska agera vid risk för uppsägning eller permittering.

Vad ska man göra när det pågår om­ställnings­för­hand­lingar på jobbet?

  1. Försäkra dig om att du är medlem i en arbetslöshetskassa
    Om du är medlem i en arbetslöshetskassa och uppfyller villkoren för dagpenning kan du ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning om du blir uppsagd eller permitterad. Den inkomstrelaterade dagpenning som arbetslöshetskassan betalar är betydligt högre än den grunddagpenning som FPA betalar. Det är inte möjligt att bli medlem i arbetslöshetskassan när man är arbetslös, så det är viktigt att vara förutseende och bli medlem i tid.
    Läs mer på YTK Kassans webbplats
  2. Bekanta dig med de vanligaste frågorna vid omställningsförhandlingar
    I den här artikeln har vi sammanställt några vanliga frågor och svar för att hjälpa dig att förstå vad du ska tänka på i en omställningsförhandling. Du kan hitta mer information i vår omfattande Arbetslivsguide och få hjälp med andra anställningsfrågor.
  3. Se tips om hur du hittar ett jobb och stärker din kompetens
    När hotet om uppsägning eller permittering är överhängande är det viktigt att hålla din jobbsökning aktiv och uppdatera dina färdigheter. Dra till exempel nytta av den coachning i jobbsökning på nätet med personlig vägledning som ingår i YTK Arbetsliv-medlemskapet, samt Eduhouses breda utbud av utbildningar för att utveckla dina arbetslivsfärdigheter.
    Kolla in våra tips!
     

Ofta ställda frågor

Trygg­het vid för­ändringar av YTK Arbetsliv

Om du står inför omställningsförhandlingar, uppsägningar eller permittering eller andra utmaningar i ditt arbetsliv kan du som medlem i YTK Arbetsliv få stöd och trygghet från ett brett utbud av tjänster och verktyg:

  • En Juristkompis för anställningsfrågor
    Juristkompisen är avsedd för alla medlemmar i YTK Arbetsliv. Du kan få råd om arbetsrätt eller lön redan från början av ditt medlemskap. Premiumtjänsten är tillgänglig för dig om du har varit medlem i YTK Arbetsliv i minst 6 månader vid tidpunkten för händelsen. Lär känna Juristkompisen!
  • Guide till arbetslivet på nätet
    På vår webbplats hittar du en omfattande och tydlig guide till arbetslivet, med information och juridisk rådgivning. Guiden hjälper dig att förstå även de mest komplicerade situationerna som du kan stöta på i ditt arbetsliv. Läs mer om vår arbetslivsguide!
  • Hjälp även från Lakiruutu-videorna
    I Lakiruutu-videorna ger en jurist råd om de vanligaste utmaningarna som våra medlemmar ställs inför i arbetslivet, till exempel omställningsförhandlingar och avslutande av anställningsförhållandet. Videorna kan ses i OMA+ -tjänsten för YTK Arbetslivsmedlemmar. Se Lakiruutu-videorna!

Ut­nyttja alla medlems­förmåner

I en svår arbetssituation är det viktigaste att agera i tid och ta del av allt stöd som finns att tillgå. Vi är ditt stöd och trygghet för nya möjligheter – oavsett om det handlar om juridisk hjälp, arbetslöshetsersättning, jobbsökning eller kompetensutveckling.