Skip to content

Hem Ska man ta tag i uppsägningsavtalet eller inte? Juristen erbjuder konkret hjälp och stöd

Ska man ta tag i uppsägningsavtalet eller inte? Juristen erbjuder konkret hjälp och stöd

Ämnen

  • Arbetsrätt
  • Rättshjälp

Arbetsgivaren försämrade anställningsvillkoren och erbjöd ett uppsägningsavtal som ett alternativ. I en osäker situation fick den anställde viktig hjälp och stöd av en jurist via Juristkompisen.

Vad handlar det om?

Efter en omställningsförhandling försämrade arbetsgivaren ensidigt den anställdes anställningsvillkor. Redan före omställningsförhandlingarna motsvarade arbetstagarens arbetsuppgifter inte riktigt vad som hade överenskommits i avtalet. Arbetsgivaren erbjöd arbetstagaren ett uppsägningsavtal som alternativ till försämringen av anställningsvillkoren.

Hur löste sig ärendet?

Den anställda visste inte vad hen skulle göra i en sådan situation och kontaktade YTK Arbetslivs Juristkompis-tjänsten. Tillsammans med en jurist gick hen igenom de olika alternativen. Samtidigt diskuterade de det faktum att arbetsgivaren inte hade någon grund för att säga upp arbetstagaren.

Juristen diskuterade med den anställde vilka frågor som skulle beaktas när ett uppsägningsavtal ingicks och vad avtalet kunde påverka. Juristen granskade också själv uppsägningsavtalet.
 
Efter noggrant övervägande beslutade den anställde att anställningsförhållandet skulle avslutas genom en ömsesidig överenskommelse mellan parterna, dvs. genom ett uppsägningsavtal. Medlemmen fick en mycket rimlig ersättning, vilket gjorde att hen i lugn och ro kunde söka ett nytt jobb.

Kommentar från juristen:

”Uppsägningsavtal och relaterade frågor tas regelbundet upp i Juristkompis-tjänsten. Med juristen finns möjlighet att diskutera situationen och då kan juristen också kontrollera innehållet i uppsägningsavtalet. Om uppsägningen är omstridd hjälper vi också den anställde att upprätta förlikningsavtal.”

Observera! Om du får ett avgångsvederlag som grundar sig på ett avtal mellan dig och din arbetsgivare när anställningsförhållandet upphör, kan det påverka dina möjligheter att få arbetslöshetsersättning. Kontrollera därför i förväg med arbetslöshetskassan vilka effekterna av ett uppsägningsavtal blir.

Juristkompis

Exempelfall

Exemplen bygger på verkliga fall som utretts i tjänsten Juristkompis. Medlemmen i fråga har gett sitt samtycke till publicering av berättelsen, eller så har berättelsen ändrats på så sätt att det inte är möjligt att identifiera medlemmen eller arbetsgivaren.