Skip to content

Hem Vad man kan lära sig av misstag i böcker om samhällskunskap och andra gratulationsord till akademiker

Vad man kan lära sig av misstag i böcker om samhällskunskap och andra gratulationsord till akademiker

Ämnen

  • Studier
  • Utkomstskydd

Återigen är det dags att skåla för ungdomar som går ut skolan. Det hårda arbetet belönas med betyg och nästa steg är på väg: sommarjobb, jobb, ny studieort, semester, militären eller till och med jobbsökande.

Skolan lär ut och förbereder oss bland annat för arbetslivet. Det är önskvärt att alla ska bli arbetstagare eller arbetsgivare i samhället och skapa arbetstillfällen. Då kommer den investering i utbildning som görs med våra skattepengar tillbaka till samhället.

Men arbetslivet är inte längre en rak linje, utan en vindlande streckad linje, längs vilken det kan finnas stora karriärmöjligheter, men också omskolning, industriella och ekonomiska permitteringar, deltidsarbete, entreprenörskap, arbetssökande.

På YTK ställde vi nyligen frågan om denna förändring i arbetslivet återspeglas i skolornas läroplaner. Lyckligtvis introduceras många människor redan i grundskolan till Företagsbyarna, där de grundläggande principerna för samhället lärs ut på ett praktiskt sätt. Men även där verkar erfarenheten av arbetslivets vändningar saknas.

Vi har också gått igenom samhällskunskapsböckerna för nionde klass på alla förlag och konstaterat att det inte finns så mycket om jobbsökande eller arbetslöshet. Visst, arbetsmarknaden som ett allmänt fenomen presenteras, men arbetslivets spektrum förblir mycket smalt.

Vi lyckades också hitta ett direkt fel: i vissa texter påstods det att dagpenningen vid arbetslöshet betalas ut av fackföreningen. Så är absolut inte fallet: dagpenningen betalas alltid ut av arbetslöshetskassan. I vissa fackförbund ingår medlemsavgiften i medlemsavgiften till fackförbundet, så det är inte så lätt att se denna skillnad. Vi har kontaktat utgivarna om felen och tror att de nya utgåvorna kommer att innehålla mer korrekt information.

Så när du gratulerar en ung människa, påminn gärna om att det kommer att bli många vändningar i det framtida arbetslivet, och det är okej. Det viktiga är att vara positivt förberedd på allt.

Här är min förberedelselista i fem punkter för en ung person:

  • Se till att du har vänner och nära och kära.
  • Gör allt du kan för att utveckla din tro på andra människor.
  • Träna upp din förmåga att acceptera förändringar.
  • Var lagom kritisk och kom ihåg att det lönar sig att samla information från många olika källor.
  • Ordna ditt medlemskap i a-kassan så snart du kan.


Lycka till! Livet och arbetet som en del av det är en fantastisk resa, och du lär dig varje dag.

Ilona Kangas

Ilona Kangas

Arbetslivstjänsternas direktör

Jag hjälper våra medlemmar och anställda att lyckas i arbetet på många olika sätt. Jag leder och utvecklar YTK Arbetslivs verksamhet och ansvarar för kundupplevelsen, marknadsföringen och kommunikationen i YTK Arbetslivstjänsterna och kassatjänsterna.