Skip to content

Hem Vad ska man tänka på när man är på väg att säga upp sig? Vår jurist ger dig råd!

Vad ska man tänka på när man är på väg att säga upp sig? Vår jurist ger dig råd!

Ämnen

  • Arbetskontrakt
  • Arbetsrätt
  • Lön
  • Rättshjälp

Planerar du att lämna ditt nuvarande jobb för att ta dig an nya utmaningar? Innan du lämnar ditt jobb är det bra att ta dig tid att läsa vår jurist Taija Numminens råd om avslutande av anställningsförhållandet.

1. Kolla upp din upp­sägnings­tid

I de flesta fall definieras uppsägningstiden i anställningsavtalet eller kollektivavtalet och påverkas av anställningsförhållandets längd. Vanligtvis är uppsägningstiden 14 dagar för anställningsförhållanden som har varat i mindre än fem år och 1 månad för anställningsförhållanden som har varat i mer än fem år. Du bör dock alltid kontrollera ditt eget avtal och det tillämpliga kollektivavtalet innan du säger upp dig.
 
Läs mer om uppsägningstider!

2. Skriv under det nya arbets­avtalet innan du säger upp dig

Om du ska säga upp dig och börja på ett nytt jobb ska du se till att kontraktet för det nya jobbet undertecknas av båda parter innan du lämnar ditt gamla jobb. Kom också ihåg att ta hänsyn till din uppsägningstid när du kommer överens om att börja på ditt nya jobb.

Juristkompisen är till för våra medlemmar!

Funderar du på ditt anställningsförhållande eller till och med din lön? Vänd dig till Juristkompisen! Som medlem får du snabb och sakkunnig hjälp med dina frågor.

3. Diskutera dina out­nyttjade semester­dagar

De outtagna semesterdagarna kan tas ut under uppsägningstiden eller så måste arbetsgivaren betala ut dem som semesterlön när din anställning upphör. Detta är värt att diskutera tillsammans. Du kan inte bestämma dig för att ta ledigt om inte arbetsgivaren går med på det –men arbetsgivaren kan inte heller beordra dig att ta ledigt om det inte är semesterperiod. Han eller hon måste också respektera uppsägningstiden på en månad.

Läs mer om semester och uppsägning!

4. Kontrollera din slut­lön

Löneperioden slutar när din anställning upphör. Arbetsgivaren ska därför betala ut den sista lönen, den så kallade slutlönen, som vanligtvis inkluderar semesterersättning. Kontrollera att den sista lönen täcker alla dina fordringar, till exempel eventuella kostnadsersättningar. Ibland står det i anställningsavtalet eller kollektivavtalet att slutlönen kan betalas ut på den normala löneutbetalningsdagen efter att anställningsförhållandet har upphört.

Läs mer om slutlön!

5. Diskutera hur personal­för­månerna kommer att på­verkas

Ofta erbjuder arbetsgivaren sina anställda många förmåner utöver lönen, t.ex. motions- och lunchkuponger samt försäkringar. Alla förmåner måste vara tillgängliga även om du säger upp dig. Det är dock upp till arbetsgivaren att bestämma vad som ska hända med t.ex. intjänade friskvårdsbidrag när anställningsförhållandet upphör: om de ska kunna användas, om de ska vara tillgängliga under en begränsad period eller om de ska dras in omedelbart när anställningsförhållandet upphör. Se till att diskutera detta med din arbetsgivare också.

6. Lämna tillbaka arbets­givarens egendom

Du måste lämna tillbaka all arbetsgivarens egendom som du har i din besittning, t.ex. dator, telefon, arbetskläder och nycklar, senast när anställningen upphör. Du kan också komma överens om att göra anspråk på t.ex. telefonen för egen del. Du kan också komma överens om överlåtning av ditt telefonnummer om det ägs av din arbetsgivare.

7. Gå igenom din e-post, men rensa inte ut allt

Kom ihåg att din jobbmejl kommer att sluta fungera senast när du slutar din anställning, så det är värt att gå igenom den och radera eventuella personliga meddelanden. Observera att du inte har rätt att radera hela din e-postmapp utan tillstånd. Du är också skyldig att vidarebefordra all viktig information i din e-post till din arbetsgivare. Arbetsgivaren har inte rätt att läsa din jobbmejl, inte ens efter att din anställning har upphört, om du inte ger ditt tillstånd till det.

8. Kom överens om kommuni­kation

Det är bäst att tillsammans komma överens om hur och när du ska informera andra medarbetare, kunder och partners om din avgång och vem de ska kontakta i framtiden. Du ska till exempel inte ta initiativ till att informera kunderna.

9. Information om be­frielse från arbets­skyldig­heten ska vara skriftlig

I vissa fall kan arbetsgivaren vilja befria den uppsagde från skyldigheten att arbeta under uppsägningstiden. Om så är fallet bör du be arbetsgivaren om ett skriftligt besked. På så sätt undviker du att det uppstår tvister i efterhand. Även om anställningen upphör fortsätter anställningsförhållandet att gälla och löneutbetalningen – och intjänandet av semester – fortsätter under uppsägningstiden.

10. Beakta lojalitets­plikten och konkurrens- ­och rekryterings­förbudet

Även om du har befriats från din arbetsskyldighet under uppsägningstiden får du fortfarande inte starta eller förbereda en konkurrerande verksamhet. Om det uttryckligen anges i ditt anställningsavtal kan konkurrensklausulen fortsätta att gälla även efter det att din anställning har upphört. I så fall måste arbetsgivaren betala dig ersättning för konkurrensförbudet. Kom ihåg att kontrollera om ditt anställningsavtal innehåller en klausul om förbud mot rekrytering – och ta även hänsyn till sekretessförpliktelserna!

Läs mer om konkurrensförbud!

Lue lisää kilpailukiellosta!

11. Kom ihåg den eventuella karens­tiden

Kom ihåg att om du säger upp dig utan giltigt skäl har du inte rätt till arbetslöshetsersättning förrän 45 dagar efter anställningens upphörande.
 
Läs mer om karenstiden!

12. Be om ett arbetsintyg

Din arbetsgivare är skyldig att skriva åtminstone ett kort arbetsintyg till dig, men du måste komma ihåg att be om ett sådant. Om du ber om det ska arbetsgivaren också skriva ett mer omfattande intyg, som bland annat ska innehålla en bedömning av dina färdigheter och ditt beteende samt orsaken till uppsägningen.
 
Läs mer om arbetsintyget!

13. Bränn inte broar

Du vet aldrig vad och vem som kommer att ställas inför dig i livet. Därför är det alltid bättre att hantera din uppsägning och dina skyldigheter under uppsägningstiden på ett korrekt sätt och i god tro.