Skip to content

Hem YTK-Barometern ger en heltäckande bild av arbetslöshetssituationen i Finland

YTK-Barometern ger en heltäckande bild av arbetslöshetssituationen i Finland

Ämnen

  • Arbetslöshet
  • Barometern
  • YTK

Det stora urvalet på mer än en halv miljon medlemmar ger värdefull information om arbetslöshetssituationen i landet och dess utveckling.

YTK Arbetslöshetskassan publicerar månatligen statistik över arbetslöshetsgraden bland sina medlemmar i YTK-Barometern.

Med över en halv miljon medlemmar är YTK Arbetslöshetskassan den största arbetslöshetskassan i Finland. Medlemmarna kommer från alla branscher och från hela Finland. Baserat på en bred målgrupp ger YTK-Barometern heltäckande information om arbetslöshetssituationen i Finland.

YTK-Barometern synliggör trenderna i arbetslöshetssituationen. Den är ett bra verktyg för journalister, politiker, beslutsfattare, forskare och arbetsgivare.

Transparensen i verksamheten är viktig

YTK Arbetslöshetskassa använder YTK-Barometern för att öka transparensen i sin verksamhet och ge aktuell information om sociala förhållanden och deras utveckling. Öppenhet ökar förtroendet och stöder samhällsdebatten.

Skillnader i statistiken

Arbetslöshetsstatistiken skiljer sig något från varandra. Förutom YTK:s barometer är Statistikcentralens arbetskraftsundersökning och arbets- och näringsministeriets sysselsättningsundersökning etablerade källor för arbetslöshetsstatistik.

YTK-Barometerns siffror baserar sig på de arbetslöshetsförmåner som betalas till medlemmarna i YTK Arbetslöshetskassan. I Statistikcentralens siffror ingår personer som aktivt sökt arbete under undersökningsveckan och personer som kan börja arbeta inom kort. Arbets- och näringsministeriet fokuserar däremot på arbetssökande som inte är sysselsatta eller som är sysselsatta på heltid.

Skillnader i statistiken leder till olika arbetslöshetssiffror på grund av skillnader i definitioner och populationer. Internationellt jämförbara uppgifter om arbetslösheten i Finland produceras av Statistikcentralen. Statistikcentralens definition av arbetslösa är dock den mest restriktiva av de tre, vilket innebär att Statistikcentralens arbetslöshetssiffror normalt är lägre än TEM:s och YTK:s.

Petja Eklund

Specialexpert

Petja Eklund vid YTK har gjort tillräckligt många misstag för att kunna titulera sig specialexpert. Och visst är det något speciellt med att YTK har ett sådant renässansgeni som bloggar om vad som helst. Han skriver om fakta och analyser, men kan sällan låta bli att flika in små humoristiska inslag. Trots alla sina dygder slutar Eklund aldrig att försvara människan och det öppna samhället. Normer och institutioner finns till för medborgarna, aldrig tvärtom.