Lakiruutu: hjälp med anställningsförhållandet
Funderar du på lön, provanställning eller till och med hur du tjänar in semester? Få praktisk juridisk hjälp i anställningsfrågor med våra Lakiruutu-videon. Alla videor är på finska och är tillgängliga för YTK Arbetsliv-medlemmar.

I Lakiruutu-videorna hjälper vi våra medlemmar med juridiska dilemman på jobbet. I videorna ger en jurist juridisk rådgivning i anställningsfrågor och råd om de vanligaste utmaningarna som våra medlemmar ställs inför. Videorna kan ses i sektionen OMA+ webinarier och utbildning på YTK Arbetsliv-medlemmarnas webbtjänst. Märk att alla videon är på finska.
Utforska ämnena i Lakiruutu-videorna
Olämpligt beteende är tyvärr vanligt förekommande på arbetsplatser. Var går gränsen mellan trakasserier och arbetsgivarens arbetsledningsrätt, d.v.s. när är arbetsgivarens direktiv ett missbruk av arbetsledningsrätten? Vilken typ av beteende på arbetsplatsen är olämpligt? Denna Lakiruutu innehåller råd om vad du ska göra om du blir behandlad på ett olämpligt sätt på arbetsplatsen. Titta på videon på OMA+!
I den här videon förklarar en advokat de frågor som rör praktikantkontrakt. Videon förklarar vad man ska tänka på i ett praktikantkontrakt. Titta på videon på OMA+!
När har arbetsgivaren ett produktionsmässigt eller ekonomiskt skäl att avsluta anställningsförhållandet? Finns det en lagstadgad uppsägningsgrund? I den här videon går vi igenom frågor från våra medlemmar som har blivit uppsagda av produktionsmässiga eller ekonomiska skäl. I avsnittet om avskedande diskuteras dessutom de särskilda kategorier av arbetstagare som har ett utökat skydd mot avskedande och de förbjudna grunderna för avskedande. Titta på videon på OMA+!
I den här videon diskuterar en jurist frågor som rör chefsavtal. I videon diskuteras vilka typer av saker som ofta är värda att avtala om i ett chefsavtal. Titta på videon på OMA+!
Ett konkurrensförbudsavtal kan begränsa arbetstagarens rätt att efter anställningens upphörande ingå anställningsavtal med en arbetsgivare som bedriver verksamhet i konkurrens med den tidigare arbetsgivaren. Ett konkurrensförbudsavtal kan också begränsa den anställdes rätt att efter anställningens upphörande bedriva konkurrerande verksamhet för egen räkning. I denna del av lagen diskuteras bland annat när ett avtal om konkurrensförbud kan ingås, den ersättning som ska betalas för avtal om konkurrensförbud, avtalets maximala varaktighet och den ersättning som ska betalas vid avtalsbrott. Titta på videon på OMA+!
Under prövotiden prövas båda sidors lämplighet. Vad ska du tänka på om en arbetsgivare under prövotiden kommer till dig med ett besked om att du inte längre är anställd? Under vilka omständigheter kan man komma överens om en ny prövotid eller en förlängning av prövotiden? Dessa och många andra frågor om prövotidsbrytande behandlas i avsnittet Prövotidsbrytande i Lakiruutu-serien. Titta på videon på OMA+!
Under en permittering avbryts arbetet och lönen tillfälligt på arbetsgivarens initiativ, men anställningsförhållandet upprätthålls i övrigt. Permitteringen kan vara tillsvidare eller för viss tid och den kan vara partiell eller på heltid. Vid partiell permittering kan det vara fråga om antingen en förkortad arbetsvecka eller en arbetsdag. I denna Lakiruutu-video diskuterar en jurist grunderna för permittering, arbete för en annan arbetsgivare under permittering, uppsägning under permittering och ersättning som betalas efter 200 dagar. I videon diskuteras också frågor som rör intjänande av semester och naturaförmåner under en permitteringsperiod. Titta på videon på OMA+!
Enligt arbetsavtalslagen ska slutlönen betalas på anställningsförhållandets sista dag. Det lönar sig att kontrollera i arbetsavtalet eller i ett eventuellt kollektivavtal om det finns andra avtal om utbetalning av slutlönen. I den här videon diskuterar en jurist bland annat de frågor som rör betalning av väntetiden för sen utbetalning av slutlönen. Titta på videon på OMA+!
I det här avsnittet kan du förbereda dig inför omställningsförhandlingarna. Omställningsförhandlingar väcker frågor på arbetsplatsen om hur situationen ser ut på den egna arbetsplatsen. När ska förhandlingarna äga rum? Representerar förtroendemannen alla arbetstagare i förhandlingarna? Hur länge pågår förhandlingarna? Vilken information kan begäras av arbetsgivaren under förändringsförhandlingarna? Dessa frågor besvaras i avsnittet Förändringsförhandlingar i den juridiska rutan. Titta på videon på OMA+!
Av motiverad orsak kan ett arbetsavtal ingås för viss tid. I lagen finns begränsningar för tidsbegränsade arbetsavtal som ingås på arbetsgivarens initiativ. Vad är ett giltigt skäl för att ingå ett arbetsavtal för viss tid? Kan man säga upp ett tidsbundet arbetsavtal innan det tidsbundna avtalet löper ut? Kan arbetsgivaren säga upp en visstidsanställd arbetstagare? Detta är några av de frågor som besvaras av en jurist i denna Lakiruutu. Titta på videon på OMA+!
Vad är skyldigheten att erbjuda arbete i ett deltidsanställningsförhållande? Hur ersätts timmar utöver de som ingår i ett deltidsavtal? När är arbetsgivaren skyldig att gå med på den anställdes begäran om deltidsarbete? Vad händer om en deltidsanställd vill ha fler timmar? Vad är ett nolltimmarskontrakt? Hur fastställs ”garanterade timmar”, dvs. minimiarbetstid, i avtal med varierande arbetstid? En jurist besvarar dessa frågor i denna Lakiruutu. Titta på videon på OMA+!
När ska lönen betalas ut? Vad händer om lönen är försenad eller felaktig? Var kan man få tillbaka lön om arbetsgivaren går i konkurs? Hur går man tillväga för att kräva in utebliven lön i domstol? Denna Lakiruutu fokuserar på problemen med utebliven lön. Titta på videon på OMA+!
Om duintehar fått din lön på grund av arbetsgivarens betalningsoförmåga kan du titta på inspelningen av Lakiruutu webbseminarium om lönegaranti, som är öppet för alla, på YouTube.
I denna Lakiruutu förklarar en jurist avgångsavtal. I videon förklaras i vilka situationer avgångsavtal ofta erbjuds, om du måste gå med på ett avgångsavtal och vad du ska göra om ett sådant föreslås. Videon förklarar också hur ett avgångsavtal skiljer sig från ett förlikningsavtal i en tvist. Advokaten diskuterar också vad man bör vara uppmärksam på i samband med avgångsavtal. Se videon på OMA+!
När hålls hörandet? Vad händer vid hörandet? I denna Lakiruutu går en jurist igenom de frågor som rör hörande. Se videon på OMA+!
Hur bestäms anställningsvillkoren? Hur långtgående är arbetsgivarens rätt att leda arbetet? Under vilka omständigheter kan de väsentliga anställningsvillkoren ändras? Vad händer med anställningsförhållandet om den anställde inte går med på en ändring av villkoren? I detta avsnitt behandlas ändring av anställningsvillkoren och omfattningen av arbetsgivarens rätt att styra arbetet i anställningsförhållandet. Titta på videon på OMA+!
Om du står inför en uppsägning kan du ha många frågor. Detta gäller särskilt vid uppsägning av personliga grunder. Räcker det t.ex. med arbetsoförmåga eller långtidssjukskrivning? Måste en varning alltid ges innan uppsägning? Vad är skillnaden mellan en uppsägning och ett avskedande? Du hittar svar på bland annat dessa frågor i Lakiruutu avsnitt Uppsägning av personliga skäl. Titta på videon på OMA+!
Hur ska man komma överens med arbetsgivaren om föräldraledighet? Hur länge får man lön under föräldraledigheten? Måste arbetsgivaren betala lön under föräldraledigheten? Juristen kommer också att diskutera uppsägningsskyddet för föräldralediga, intjänandet av semester under föräldraledigheten och rätten att återgå till arbetet efter föräldraledighetens slut. Titta på videon på OMA+!
Enligt arbetsavtalslagen får en arbetstagare som inte har fullgjort eller som har brutit mot sina skyldigheter i anställningsförhållandet inte sägas upp förrän han eller hon har fått en varning för att rätta till situationen. Advokat Hillevi Kontturi-Karvinen diskuterar frågor som rör varningar. Titta på videon på OMA+!
Detta avsnitt fokuserar på intjänande av semester . Först går vi igenom hur semestern tjänas in i normala situationer och när semestern måste tas ut. Vid familjeledighet, studieledighet, sjukfrånvaro eller uppsägningsperiod tjänas dock inte semester in på samma sätt som normalt. I videon ”Intjänande av semester i särskilda situationer” behandlas dessa särskilda situationer. Titta på videon på OMA+!
Vi får många frågor om semesterlön och hur den bestäms. I det här avsnittet förklarar en jurist hur semesterlönen bestäms i olika situationer. Det förklaras till exempel hur semesterlönen fastställs för en timavlönad arbetstagare. I videon förklaras också hur semesterlön och eventuell semesterersättning fastställs och hur tidtabellen för utbetalning ser ut. Titta på videon på OMA+!