Hyppää sisältöön

Etusivu Jäsenpulssi: Tekoäly huolestuttaa etenkin asiantuntijoita

Jäsenpulssi: Tekoäly huolestuttaa etenkin asiantuntijoita

Aiheet

  • Jäsenpulssi

Asiantuntijat pelkäävät tekoälyn vaikutuksia työpaikkoihin, mutta johtajat suhtautuvat luottavaisemmin.  20 % vastaajista kokee tekoälyn jo helpottaneen työtään, mutta sen vaikutukset luovuuteen mietityttävät.

Tekoälyn merkitys kasvaa jatkuvasti työelämässä, mutta sen vaikutukset jakavat mielipiteitä. YTK Työttömyyskassan lokakuussa toteuttaman Jäsenpulssi -kyselyn tulokset paljastavat, että monet suomalaiset kokevat tekoälyn tuoneen helpotusta työntekoon.  

Toisaalta monilla vastaajilla on myös huolia työpaikkojen automatisoitumisesta ja luovuuden katoamisesta. 

Pelkoa työpaikkojen katoamisesta

Kyselyyn vastanneista 29 % kertoi pelkäävänsä, että tekoälyn käyttö voi vähentää työvoiman tarvetta heidän alallaan. Pelko on erityisen voimakasta asiantuntijoiden keskuudessa: 40 % heistä on huolissaan tekoälyn vaikutuksesta alansa työpaikkoihin. 

Työntekijät, johtajat ja esimiehet suhtautuvat tekoälyn vaikutuksiin huomattavasti rauhallisemmin. Toisaalta työntekijöiden vastauksissa korostuu epävarmuus tekoälyn todellisista vaikutuksista muita enemmän. 

“Asiantuntijatehtävissä korostuu analyysien tekeminen ja luovuus, joita tekoälyn koetaan juuri nyt uhkaavan. Huoli on siis ymmärrettävä, vaikka monet opettajan kaltaiset asiantuntija-ammatit voivat olla myös hyvin suojassa tekoälyn työvoiman tarvetta vähentävältä vaikutukselta”, kertoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen

Helpottaa työtä mutta luotettavuus pohdituttaa

Yli puolet vastaajista (61 %) kertoi, ettei tekoäly ole vielä merkittävästi vaikuttanut heidän työhönsä. Kuitenkin 20 % koki tekoälyn jo helpottaneen heidän työtehtäviään, erityisesti automaation ansiosta.  

Joillakin aloilla, kuten asiakaspalvelutehtävissä, tekoäly on tuonut mukanaan myös uudenlaisia haasteita: ”Työ on muuttunut tekemisestä siihen, että tarkistetaan ja korjataan tekoälyn sekoilua”, kuvailee eräs vastaaja työtehtäviensä muuttumista. 

Osalla huolta luovuuden kohtalosta

Monet vastaajat pohtivat tekoälyn vaikutuksia työelämän luovuuteen ja inhimilliseen vuorovaikutukseen. Vaikka tekoäly tarjoaa tehokkuutta ja uusia mahdollisuuksia, osa työntekijöistä kokee, että sen käyttö voi heikentää luovaa ajattelua.  

”Tekoäly tarjoaa välillä helpon tavan hoitaa joitain työtehtäviä, mutta pelottaa, heikentääkö sen käyttö omaa luovaa ajattelua”, eräs vastaaja pohtii.

  • Kyselytutkimus lähti sähköpostilla kaikille YTK Työttömyyskassan jäsenille.
  • Vastausaika oli 10.10.–16.10.2024. Vastaajia oli yhteensä 18 502.
  • Jäsenpulssi-kysely tehdään säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin.
Lauri Hannus

Lauri Hannus

Viestintäpäällikkö

YTK:n viestintäpäällikkö Lauri Hannus etsii yhteiskunnallisesti kiinnostavia näkökulmia ansioturvaan ja työllisyyteen.