Hyppää sisältöön

Etusivu Kesätyöntekijänä YTK:lla: ”Omalla työpanoksella on iso vaikutus ihmisten elämään vaikeissa tilanteissa”

Kesätyöntekijänä YTK:lla: ”Omalla työpanoksella on iso vaikutus ihmisten elämään vaikeissa tilanteissa”

Aiheet

  • Henkilötarina
  • YTK

Työskentely YTK:n etuuskäsittelijänä on tuonut sosiaalitieteitä opiskelevalle Aino Marjamaalle paljon uusia näkökulmia ja konkretiaa opintojen rinnalle. Myös työyhteisön hyvä henki ilahduttaa.

Kun Aino Marjamaa toukokuussa 2022 aloitti kesätyöt YTK:n etuuskäsittelijänä, oli alan teoreettinen puoli hänelle tuttua sosiaalitieteiden opintojen kautta. Käytännön sosiaalipolitiikka olikin sitten ihan uusi maailma.

”Kun ensimmäistä kertaa avattiin työssä tarvittavia järjestelmiä, lakeja ja hyvän hallinnon periaatteita, niin tuntui, että miten ihmeessä niitä voi koskaan oppia”, Aino muistelee.

Kattavan ja asteittaisen perehdytyksen ansiosta töihin pääsi kuitenkin nopeasti käsiksi: helpoista hakemuksista edettiin vähitellen haastavampiin.

”Tuki oli todella intensiivistä ja hyvää. Perehdytyksen aikana sitä oppi luottamaan omaan tekemiseen ja tuntui myös tosi hyvältä, että meihin kesätyöntekijöihin luotettiin.”

Ensimmäisen kuukauden kesätyöntekijät työskentelivät Loimaan toimistolla. Tämän jälkeen siirryttiin hybridityömalliin, joka piti sisällään etätöitä kotoa sekä toimistopäiviä Loimaalla.

”Tiimihenki oli muodostunut jo niin hyväksi, että sovimme myös omaehtoisia toimistopäiviä Turun toimistolle. Oli kiva tehdä töitä yhdessä hyvillä välineillä – ja heinäkuun helteillä myös ilmastointi oli iso ilo”, Aino naurahtaa.

”On myös tosi kiva, että tiimissä oli eri aloja opiskelevia ihmisiä. On ollut kiva tutustua ja verkostoitua omaa tieteenalaa laajemmin.”

Ikävää palautetta tulee todella vähän

Työskentely päivärahahakemusten parissa konkretisoi Ainolle nopeasti sen, miten iso merkitys omalla työllä ihan oikeasti on.

”Tässä ei todellakaan tarvitse hakea työlleen merkitystä: joku ihminen saa rahat tililleen työni ansiosta. Omalla työpanoksella on iso vaikutus ihmisten elämään vaikeissa tilanteissa”, Aino tiedostaa.

Vaikeat tilanteet ja taloudelliset ongelmat voivat ymmärrettävästi myös heijastua siihen, miten ihmiset reagoivat ja viestivät. Aino Marjamaakin oli valmistautunut siihen, että hankalia tilanteita ja turhautuneita – jopa kiukkuisia – ihmisiä voi tulla vastaan. Todellisuus on kuitenkin ollut toinen.

”Vaikeita tilanteita on ollut tosi vähän. Se on luonut uskoa ihmisyyteen, kun on huomannut, miten hankalatkin asiat voidaan keskustella auki. Useimmiten ihmiset ovat hyvin ymmärtäväisiä ja saamme kivaa ja helpottunutta palautetta”, Aino sanoo.

”Oli kiva tehdä töitä yhdessä hyvillä välineillä – ja heinäkuun helteillä myös ilmastointi oli iso ilo”, Aino naurahtaa. (Kuva: Sara Levänen)

Työttömyysturva kiinnostaa myös tulevaisuudessa

Kesätyön jälkeen Aino jatkoi töitään YTK:lla osa-aikaisena etuuskäsittelijänä. Siinä vaiheessa työhön oli muodostunut jo hyvä rutiini.

”Saimme rauhassa kasvaa asiantuntijan saappaisiin ja nyt työ sujuu itsenäisesti. Opinnoissa tulee koko ajan paljon uutta opeteltavaa asiaa, joten on kiva, että töissä tiedän, mitä teen. Työ ei tunnu lainkaan kuormittavilta, koska se joustaa työmäärän ja -aikojenkin suhteen. Voin itse vaikuttaa paljon siihen, milloin ja miten paljon teen.”

YTK:n myötä Aino on kiinnostunut työttömyysturvasta niin paljon, että aikoo tehdä myös kandityönsä aiheesta.

”Siitäkin olen voinut jutella YTK:n asiantuntijoiden kanssa ja saada työhön tukea ja näkökulmia. Enköhän jatka teeman parissa myös kansainvälisen sosiaalipolitiikan maisteriopinnoissa”, Aino suunnittelee.