Hyppää sisältöön

Etusivu Mitä yhteiskuntaopin kirjojen virheistä kannattaa oppia ja muita onnittelusanoja valmistuvalle

Mitä yhteiskuntaopin kirjojen virheistä kannattaa oppia ja muita onnittelusanoja valmistuvalle

Aiheet

  • Ansioturva
  • Opiskelu

Jälleen on aika kohottaa malja koulunsa päättäville. Aherrus palkitaan todistuksilla ja edessä on siirtymä kohti seuraavaa: kesätöihin, töihin, uuteen opiskelupaikkaan, lomalle, armeijaan tai vaikka työnhakuun.

Koulu opettaa ja valmistaa meitä muun muassa työelämään. On toivottavaa, että jokaisesta kasvaisi yhteiskuntaan työntekijä tai työnantaja, joka luo työpaikkoja. Silloin meidän verorahoillamme tehdyt koulutuspanostukset palaavat hyödyttämään yhteiskuntaa.

Työelämä ei ole kuitenkaan enää suora viiva, vaan kiemurteleva katkoviiva, jonka varrelle voi osua hienoja uramahdollisuuksia, mutta myös uudelleenkouluttautumista, tuotannollis-taloudellisia irtisanomisia, osa-aikatyötä, yrittäjyyttä, työnhakua.

Pohdimme YTK:ssa taannoin, näkyykö tämä työelämän viivamuutos koulun oppimateriaaleissa. Moni pääsee onneksi jo alakoulussa tutustumaan Yrityskyliin, joissa yhteiskunnan perusperiaatteita opitaan käytännönläheisesti. Sieltäkin taitaa kyllä puuttua työelämän käänteiden kokemukset.

Kävimme läpi myös kaikkien kustantamoiden ysiluokan yhteiskuntaopin kirjat ja huomasimme, että työnhaku tai työttömyys eivät saa kovin suurta huomiota. Toki työmarkkinat yleisenä ilmiönä on esitelty, mutta työelämän kirjo jää kovin suppeaksi.

Onnistuimme löytämään myös ihan suoranaisen virheen: joissain teksteissä väitettiin, että työttömyyden kohdatessa päivärahaa maksaa ammattiliitto. Näin ei tokikaan ole, vaan ansiopäiväraha maksetaan aina työttömyyskassasta. Osassa liittoja kassamaksu on mukana liiton jäsenmaksussa, joten tätä erillisyyttä ei ole niin helppo huomata. Otimme virheiden johdosta yhteyttä kustantamoihin ja uskomme, että uusissa painoksissa on oikeampaa tietoa.

Kun siis onnittelet nuorta, muistuta myös siitä, että tulevaan työelämään kuuluu kaikenlaisia käänteitä ja se on ihan ok. Tärkeintä on olla positiivisesti moneen valmistautunut.

Tässä oma viiden kohdan valmistautumislistani nuorelle:

  • Pidä huolta siitä, että sinulla on ystäviä ja läheisiä.
  • Kehitä kaikin tavoin uskoasi toisiin ihmisiin.
  • Harjoittele kykyä ottaa vastaan muutoksia.
  • Ole sopivasti kriittinen ja muista, että tietoa kannattaa kerätä erilaisista lähteistä.
  • Hoida työttömyyskassan jäsenyys kuntoon heti kun voit.


Onnea! Elämä ja työelämä sen osana on hieno matka, jossa saa oppia joka päivä. 

Ilona Kangas

Ilona Kangas

Työelämäpalveluiden johtaja

Autan jäseniämme ja työntekijöitämme onnistumaan työelämässä monin eri tavoin. Johdan ja kehitän YTK Työelämä ry:n toimintaa ja vastaan YTK Työelämäpalveluissa ja kassapalveluissa asiakaskokemuksen, markkinoinnin ja viestinnän johtamisesta.