Skip to content

Etusivu Seitsemän oppia sijoittamisesta – näin pääset alkuun

Seitsemän oppia sijoittamisesta – näin pääset alkuun

Aiheet

  • Palkka

Vaikeaa, riskialtista ja vaatii erityisosaamista! Nämä ovat yleisiä uskomuksia sijoittamisesta, kertoo LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro. Opettelemalla sijoittamisen perustaidot pääsee kuitenkin helposti alkuun.

Moni suomalainen valitsee mieluummin tuottamattoman tilisäästämisen sijoittamisen sijaan, koska rahojen säilyttäminen pankkitilillä tuntuu turvallisemmalta vaihtoehdolta. Inflaatio syö kuitenkin tilillä olevia säästöjä: rahojen arvo laskee pitkällä aikavälillä, kun tilin säästöille maksettava korko on pienempi hintojen nousuun verrattuna.  

”Monet pelkäävät rahojensa menettämistä tai etteivät yksinkertaisesti osaa tai ymmärrä, mistä sijoittamisessa on kyse. Usein kynnys sijoittamisen aloittamiseen nousee korkeaksi, kun kuvitellaan, että sijoittaminen vaatii suurta omaisuuttaa tai aiheuttaa stressiä ja päävaivaa”, kertoo Hannu Nummiaro.  

Hän sanoo, että rahojen riittämättömyys on kuitenkin ehdottomasti suurin syy siihen, ettei sijoittaminen ole vaihtoehto. Jos sijoittamiseen jää varoja, voi sen aloittaa milloin vain. Nummiaro muistuttaa, että kyse on tavallisesta arkisesta säästämisen tavasta, johon ei tarvita perustaitoja enempää.  

”Omat pelot hälvenevät ja tieto korvaa luulot ja uskomukset, kun pääsee alkuun. Perustaitoihin perehtyminen riittää.”  

Yksinkertainen tapa aloittaa on kuukausittainen säästäminen rahastoon. Vaihtoehtoisesti voi tehdä kertasijoituksen. Pitkäjänteisyys on kaikessa sijoittamisessa avainsana.  

”Pitkällä aikavälillä markkinoiden luontaiset vuoristoradat tasoittuvat, kun taas lyhyellä aikavälillä tuotot voivat vaihdella suurestikin. Pidempiaikaisessa sijoittamisessa saa myös hyödyt irti korkoa korolle -ilmiöstä sekä välttyy esimerkiksi osakkeiden myymisen kuluilta ja veroilta”, ohjeistaa Nummiaro.

Hän kannustaa lisäksi pohtimaan sijoitusten hajauttamista eri kohteisiin, jolloin ei ole yhtä sidottu tietyn osakkeen kehitykseen.

Sijoittamisen perustaidot – näin hälvennät pelkojasi ja pääset alkuun

1. Riski tuo tuottoa. Tilisäästäminen ei ole tuottoisaa, joten kun hinnat nousevat, rahan ostovoima laskee. Jos haluat tuottoa, sinun on oltava valmis edes maltilliseen riskinottoon. Riskejä voi hallita muun muassa sijoittamalla eri kohteisiin.  

2. Rahastot. Hajauttaminen on helppoa rahastojen avulla. Tämä voi olla viisas valinta, sillä pahimmillaan yksittäinen sijoituskohde voi menettää arvonsa kokonaan. Yhdistelmärahastoissa voidaan muodostaa erilaisia riskiprofiileja painottamalla osake- ja korkosijoituksia eri tavoin. 

3. Säästöä joka kuukausi. Säännöllisen rahastosäästämisen voi aloittaa 30 eurolla kuukaudessa. Ajallisen hajauttamisen myötä ostot eivät satu vain markkinoiden huipulle, vaan myös sijoituskohteiden alennusmyynteihin. 

4. Korkoa korolle. Kun aiemmin saaduille tuotoille kertyy uutta tuottoa, alkaa varallisuutta kertyä kiihtyvään tahtiin. Pitkä aika tuo korkoa korolle. Jos haaveilet esimerkiksi taloudellisesta vapaudesta, kannattaa sijoittaminen aloittaa mahdollisimman nuorena.  

5. Sijoittamisen oheiskulut. Myös sijoittamisessa nettotuotto, eli kulujen jälkeinen tuotto on ratkaiseva. Sijoittamisen yhteydessä voi kertyä kuluja esimerkiksi silloin, jos käyttää asiantuntija apua. Toisaalta ulkopuolinen apu voi tehdä sijoittamisesta itselle vaivattomampaa. Muista aina edellytä kulujen läpinäkyvyyttä. 

6. Sijoitusvoitoista maksetaan veroja. Pääsääntöisesti sijoitusvoitot verotetaan pääomatuloina. Rahastojen ja sijoitusten tuotoista maksetaan verot vasta niistä luovuttaessa. Jos tekee suoria osakesijoituksia, tuo osakesäästötili vastaavan edun.  

7. Huolehdi omasta mielenrauhastasi. Sijoitustappion aiheuttama negatiivinen tunne koetaan yli kaksi kertaa vahvemmin kuin sijoitusvoiton aiheuttama tyytyväisyys. Ota vain sen verran riskiä, että pystyt myös heikkoina hetkinä olemaan rauhallisin mielin. Muista, että sijoitusten arvot vaihtelevat päivittäin. Pitkällä aikavälillä markkinoiden luontaiset vuoristoradat tasoittuvat.