Hyppää sisältöön

Etusivu Työnhaun lukujärjestys tuo tehoa ja tasapainoa

Työnhaun lukujärjestys tuo tehoa ja tasapainoa

Aiheet

  • Työnhaku

Työnhaku on vaativaa työtä, jota on hyvä lähestyä järjestelmällisesti. Työnhakulukkari on kätevä apuväline oman ajankäytön suunnitteluun. Samalla se auttaa suhtautumaan työnhakuun kuin mihin tahansa projektiin.

Julkaisimme osana Kovaa työtä -kampanjaa työnhakulukkarin. Lukkari on työkalu, joka helpottaa työnhaun suunnittelua ja oman viikon palastelua sopivan kokoisiksi osiksi. 

Työnhakulukkaria YTK:n kanssa kehittämässä ollut Sarasen palvelujohtaja Mare Grannenfelt kertoo, että kalenterin ajatuksena on tehdä työnhaun eri vaiheita näkyväksi. Tämä paitsi tehostaa työnhakua, myös helpottaa arjen tasapainosta huolehtimista.

”Kalenteri tekee näkyväksi sen, että työnhaku on monesta eri elementistä koostuvaa työtä. Se tekee työnhausta helpommin lähestyttävän, useista toiminnoista koostuvan asian.”


Aikatauluta työnhaku kuin normaali työviikko

Työttömyys on monelle stressaava elämänvaihe ja tilanne, josta haluaisi päästä mahdollisimman nopeasti eteenpäin. Mahdollisimman neutraali ja projektinomainen suhtautuminen tilanteeseen on kuitenkin eduksi.

”Työttömäksi jääneen kannattaa pysähtyä miettimään, miten edistää työnhakuaan suunnitelmallisesti. Samalla on tärkeää pitää tasapaino työnhaun ja vapaa-ajan välillä. Vaikka on paine löytää uusi työ, sen ei tulisi antaa viedä kaikkea aikaa ja energiaa.”

Arjen tasapainon löytäminen on Grannenfeltin mukaan yksi avain tulokselliseen työnhakuun.

”Uutta työtä etsivän on hyvä pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistaan, tavata läheisiään ja elää normaalia arkea.”


Itsetuntemus ja verkostot kunniaan

Työnhakulukkari on suunnattu ensijaisesti työttömille työnhakijoille, mutta se on Mare Grannenfeltin mukaan oiva apuväline kenelle tahansa urasiirtoja harkitsevalle ja niille, jotka haluavat ylläpitää verkostojaan tai päivittää taitojaan.

”Lukkari sopii oikeastaan kaikille, jotka haluavat uusiin tehtäviin, kehittää osaamistaan tai suunnata kokonaan uudelle uralle.”

Haki työtä sitten työttömänä tai työnvaihtajana, peruslähtökohdat ovat samat. Selkeän projektinhallinnan lisäksi kannattaa panostaa itsensä kuunteluun.

”Malta ensin pysähtyä miettimään, mitä seuraavalta työltään oikeasti toivot ja toisaalta mitä tarjottavaa sinulla on työnantajalle. Näin osaat kohdentaa hakemuksesi paremmin. Älä myöskään jää yksin työnhaun kanssa, vaan hyödynnä erilaisia työkaluja ja sparrausta.”

Työnhakulukkari korostaa verkostoitumisen merkitystä. Tämä ei ole sattuma.

”Suuri osa työpaikoista on tutkitusti piilotyöpaikkoja. Kun kertoo avoimesti eri tilanteissa, että on työnhaussa, se voi johtaa sellaisen työn löytämiseen, jota ei ole laitettu avoimeen hakuun.”