Työsuhde voi päättyä joko työnantajan tai työntekijän aloitteesta. Työsuhteen päättäminen voidaan tehdä irtisanomalla, yhteisellä sopimuksella tai purkamalla. Tältä sivulta löydät tietoa eri tilanteista sekä siitä, miten sinun työntekijänä kannattaa toimia.
Työsuhteen päättäminen irtisanomalla
Sekä työnantaja että työntekijä voivat irtisanoa työsuhteen. Työntekijä ei tarvitse perustetta työsopimuksen irtisanomiselle. Jos työnantaja haluaa irtisanoa työntekijän, tulee työnantajalla olla työsopimuslain mukainen asiallinen ja painava syy. Irtisanomisperuste voi olla joko henkilöön liittyvä tai perustua tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin. Työsuhteen irtisanomisesta tulee aina tehdä irtisanomisilmoitus. Lue lisää irtisanomisilmoituksesta.
Kun työsuhde irtisanotaan, työsuhde päättyy vasta irtisanomisajan kuluttua. Irtisanomisaikana normaalit työsuhteen oikeudet ja velvollisuudet ovat yhä voimassa. Lisätietoja löydät täältä.
Määräaikainen työsopimus päättyy pääsääntöisesti ilman erillistä irtisanomista sovitun määräajan päättyessä tai kun sovittu työ valmistuu. Määräaikaista työsopimusta ei pääsääntöisesti voi irtisanoa. Lue lisää!
Työntekijä ja työnantaja voivat yhteisestä sopimuksesta päättää työsuhteen. Aloite tulee usein työnantajalta, jolla ei ole työsopimuslain mukaisia perusteita työsuhteen päättämiselle. Muista, että sinun ei ole pakko allekirjoittaa päättämissopimusta, jos et tahdo. Lue lisää.
Työsuhteen päättämissopimuksen yhteydessä työnantaja saattaa maksaa työntekijälle niin sanotun erokorvauksen. On hyvä huomata, että päättämissopimuksella ja erokorvauksella on vaikutuksia työttömyysetuuteen. Lisätietoja löydät YTK Työttömyyskassan sivuilta.
Mitä kannattaa huomioida, jos työnantaja tarjoaa päättämissopimusta? Lue juristimme vinkit!
Koeaikapurku: työsuhteen päättäminen koeajalla
Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työsuhteen alkuun koeajan, jonka aikana työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa päättymään heti ilman perusteita. Koeaikapurkua ei saa kuitenkaan tehdä laissa luetelluilla syrjivillä tai epäasiallisilla perusteilla. Esimerkiksi työnantajan tuotannolliset ja taloudelliset haasteet eivät ole peruste koeaikapurulle. Lue lisää.
Työsuhteen purkaminen tarkoittaa sitä, että joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva työsuhde päätetään heti, ilman irtisanomisaikaa.
Työnantaja saa purkaa työsopimuksen päättymään heti vain erittäin painavasta syystä.
Myös työntekijällä on oikeus purkaa työsopimus, jos työnantaja rikkoo tai laiminlyö velvoitteitaan niin vakavasti, ettei työntekijän voida kohtuudella edellyttää jatkavan työssä edes irtisanomisajan mittaista aikaa.
On hyvä muistaa, että oikeus purkaa työsuhde raukeaa, jos purkua ei ole tehty 14 päivän kuluessa siitä, kun on saanut tiedon purkamisen perusteesta. Lue lisää työsuhteen purkamisesta.
Erityistilanteet työsuhteen päättämiselle
Työsopimuslaissa on muutamia erityisiä työsopimuksen päättämisperusteita. Erityisiä työsopimuksen päättämisperusteita ovat liikkeen luovutus, yrityssaneeraus sekä työnantajan konkurssi ja kuolema. Lisätietoja löydät täältä.
Koulutusvinkkejä aiheesta
Voit tutustua aiheeseen myös jäsenetuihisi kuuluvassa työelämän verkkokoulutuskirjastossa. Katsellaksesi koulutuksia, sinun tulee olla rekisteröitynyt verkkokoulutuskirjaston käyttäjäksi. Jos olet jo hyödyntänyt maksuttoman jäsenetusi ja ottanut palvelun käyttöön, kirjaudu sisään ja klikkaa suoraan koulutuksiin alla olevista linkeistä. Jos et vielä ole rekisteröitynyt palveluun, voit tehdä sen jäsentemme OMA+-palvelussa osiossa Webinaarit ja koulutukset.
Joskus työsuhteen päättyminen voi tulla työntekijälle täytenä yllätyksenä, jos työnantaja päättää purkaa työsuhteen esimerkiksi koeajan aikana. Tilanne voi herättää monenlaisia tunteita, mutta sen ei kannata antaa lannistaa. YTK:n jäsenenä saat paljon tukea ja työkaluja uuden työn löytämiseen. Lue lisää!