Hyppää sisältöön
Etusivu Työelämäopas Vinkit työuran alkuun

Vinkit työ­uran alkuun

Etsitkö ensimmäistä työpaikkaa tai kesätyötä? Vai saitko jo paikan ja työsuhteen kiemurat mietityttävät? Me autamme sinua sujuvasti työelämään monin eri tavoin. Saat meiltä neuvoa työsuhdekysymyksiin ja työnhakuun – ansioturvaa unohtamatta!

Työuran alussa voi mielessä olla monia kysymyksiä: millaista työtä haluan tehdä, mitä osaan, mitkä ovat vahvuuteni ja tavoitteeni? Entä oikeuteni ja velvoitteeni työsuhteessa? Oman näköisen työelämäpolun alkuun on helpompi päästä, kun opettelee tuntemaan itsensä ja kiinnostuksen kohteensa. Ymmärrys työelämän pelisäännöistä sekä työnhaun työkaluista auttaa myös eteenpäin.

Kokosimme tälle sivulle kattauksen tietoa, jota tarvitset työelämäsi alkutaipaleella!

Työsuhde­tieto auttaa työ­elämän eri tilan­teissa

Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Silloin on helpompi osoittaa, mistä on sovittu.

Katso tästä, mistä asioista työsopimuksessa on hyvä sopia

Mistä tietää kuinka paljon palkkaa työstä tulisi saada? Entä muutokset tai lisät? Mitä voi tehdä, jos palkka jääkin maksamatta?

Lisätietoja palkasta löydät täältä

Työajaksi lasketaan työhön käytetty aika sekä aika, jonka työntekijä on velvollinen olemaan työpaikalla työnantajan käytettävissä. Työelämän muutoksen myötä uusia työaikamuotoja on tullut lisää.

Tutustu työaikaan liittyviin asioihin

Työsuhde voi päättyä esimerkiksi määräaikaisuuden loppuessa, yhteisellä sopimuksella tai kun työntekijä itse irtisanoutuu.

Lue lisää, mitä työsuhteen päättäminen tarkoittaa

Ensimmäinen työ

Työelämässä toimitaan tiettyjen periaatteiden, lakien ja ehtojen mukaisesti. Perehtyminen omiin ja työnantajan oikeuksiin ja velvollisuuksiin kannattaa, jotta työsuhde saa mahdollisimman sujuvan alun.

Muista nämä:

  • Tee aina kirjallinen työsopimus, jossa sovitte työsuhteen ehdoista
  • Pyydä kunnollista ja riittävää perehdytystä uuteen työhösi
  • Liity työttömyyskassaan, jotta pääset ansioturvan piiriin
  • Tarkista palkkalaskelma ja lomakertymät

Määrä­aikaisuus tai osa­-aikatyö

Kesätyö on yleensä määräaikainen – mitä se tarkoittaa? Osa-aikatyöhön taas liittyvät omat lainalaisuutensa, joita on hyvä oppia ymmärtämään.

Työssä on oikeuksia ja velvolli­suuksia

Työelämän alkuvaiheessa on tärkeää, että ymmärtää sekä työntekijän että työnantajan oikeudet ja velvollisuudet työsuhteessa. Tämä luo perustan toimivalle työsuhteelle. Työsopimuslaissa määritellään työsuhteen yleisvelvoitteet niin työnantajaa kuin työntekijääkin koskien.

Työntekijän velvollisuuksia ovat muun muassa työnteko sopimuksen mukaisesti ja työpaikan sääntöjen noudattaminen. Oikeuksiin puolestaan kuuluvat palkka, turvallinen työympäristö sekä säädelty työ- ja lepoaika.

Työnantajan osalta velvollisuudet koskevat työntekijöiden oikeudenmukaista ja tasapuolista kohtelua, työturvallisuuden takaamista, palkanmaksua, ohjausta ja koulutusta sekä työsuhteen ehtojen noudattamista. Työnantajalla on työnjohto-oikeus, eli oikeus johtaa ja valvoa työtä.


Lakiapua työ­suhde­asioissa

Lakikaveri on kaikkien YTK Työelämän jäsenten apuna, kun jokin työsuhteessa mietityttää. Voit saada juristin apua esimerkiksi työsopimuksesi tarkistamiseen ennen sopimuksen allekirjoittamista. Voit myös kysyä työsuhteesi ehdoista tai vaikka palkka-asioista. Kiperienkään kysymysten kanssa tarvitse jäädä yksin!

Nuori mies näppäilee tietokonetta

Katso ohjeita Laki­ruudusta

Lakiruutu-videoilla asianajajat antavat neuvoja ja käytännön ohjeita kysymyksiin, joita moni pohtii työsuhteessaan. Mitä on hyvä tietää työsuhteen ehdoista ja niiden muuttamisesta? Milloin työnantajalla voi olla oikeus irtisanoa työntekijänsä? Miten valmistautua muutosneuvotteluihin? Voit katsoa videoita jäsenten OMA+ -palvelun Webinaarit ja koulutukset -osiossa.

Kädet näppäimistöllä.
Nuori mies katselee kännykkää kuulokkeet korvilla.

Ota (k)oppia verkko­koulutuksista

YTK Työelämän jäsenetuihin kuuluvasta työelämän verkkokoulutuskirjastosta löydät tuhansia Eduhousen koulutuksia avuksi työnhakuun ja työsuhdeasioihin – ja mikä parasta, maksutta jäsenille!

Huom! Katsellaksesi sisältöjä, sinun tulee olla YTK Työelämän jäsen ja rekisteröitynyt verkkokoulutuskirjaston käyttäjäksi OMA+ -palvelun kautta (Webinaarit ja koulutukset).

Tervetuloa työelämään – kesätyöläisen opas

Työsuhteen perusteet työntekijälle

​​​​​​​Työsuhteen perusteet työntekijälle – työsopimus

Työoikeuden perusteet – työntekijän oikeudet ja velvollisuudet

ChatGPT työnhakijan työkaluna 

Vinkit tehokkaaseen työnhakuun 

Työnhaku LinkedInissä

Työn­haun verkko­valmennus ja yksi­löl­linen ura­ohjaus

Tarvitsetko apua urasuunnittelussa? Tutustu työnhaun verkkovalmennukseen! Saat käytännöllisiä ohjeita ja vinkkejä työnhakuun, työhakemuksen ja cv:n tekoon ja työhaastatteluun valmistautumiseen. Valmennus sisältää myös yhden tunnin ammattivalmentajan henkilökohtaista uraohjausta verkossa. Valmennuksessa on oma räätälöity polkunsa opiskelijoille ja/tai uraansa vasta aloitteleville. Valmennus on kokonaan maksuton YTK Työelämän jäsenille ja se on saatavilla myös englanniksi.


Miksi kan­nattaa liittyä kassaan heti, kun saa töitä?

Työelämävalmiudet ja ansioturva ovat tärkeitä jo työuran alussa tai jo opintojen aikana. Jos saat töitä tai työskentelet edes osa-aikaisesti, liity heti YTK Työttömyyskassan jäseneksi! Kaikkein eniten etua saat, kun olet sekä YTK Kassan että YTK Työelämän jäsen!

Vain kassan jäsenenä voit saada ansio­päivä­rahaa, jos jäät työttö­mäksi tai sinut lomau­tetaan

Työttömyyskassan jäsenenä saat käytännössä enemmän rahaa työttömyyden tai lomautuksen aikana kuin silloin, jos et kuulu kassaan. Työttömyyskassan maksaman päivärahan määrä riippuu palkasta, jota sait ennen työttömyyttä tai lomautusta. Keskimäärin se on yli kaksi kertaa suurempi kuin Kelan maksama peruspäiväraha tai työmarkkinatuki.

Ansiosidonnaista päivärahaa voi saada jokainen 18 vuotta täyttänyt, joka kuuluu työttömyyskassaan ja täyttää päivärahan saamisen ehdot, kuten työssäoloehdon. Työttömyyskassaan ei voi liittyä työttömänä. Siksi on tärkeää ennakoida ja liittyä jo silloin, kun olet palkkatyössä, vaikka osa-aikaisessakin.

Oletko opis­kelija, mutta et vielä tee töitä?

YTK Opiskelijana olet aina valmiimpana työelämään! Saata opinnot sujuvasti loppuun ja tee oppari tai gradu valmiiksi YTK Tutor verkkovalmennuksen asiantuntijoiden käytännöllisten vinkkien avulla! Jäsenenä saat myös valmennusta työnhakuun, vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen, Eduhousen verkkokoulutukset sekä paljon muita etuja ja alennuksia. YTK Työelämän opiskelijajäsenyys maksaa vain 12 € vuodessa.

Huom! Jos aloitat opiskelut ja olet jo työttömyyskassan jäsen, sinun ei kannata vaihtaa jäsenyyttäsi opiskelijajäsenyyteen, koska silloin menetät jo kerryttämäsi työssäoloehdon.

Katso myös: